Първият тенор на Националната опера и балет Костадин Андреев гостува в Русе
Първият тенор на Националната опера и балет Костадин Андреев гостува в Русе / снимка:Опера Русе

Операта „Отело“ от Верди ще представи тази вечер Държавна опера Русе. В ролята на Отело ще видим тенора Костадин Андреев. С нея той се среща като съвсем млад певец, но я обиква завинаги и тя му донася професионално удовлетворение и завидни успехи у нас и в чужбина. Последните гостувания на Костадин Андреев в Русе са през 2004 и 2006 година - в ролята на Манрико от операта „Трубадур” на Верди.  Признава, че за съжаление рядко е имал възможността да пее в крайдунавския град, но е съхранил в паметта си скъпи спомени. В Русе пее за първи път още през 1995 година в ролята на Алфред от операта „Травиата” на Верди.

Костадин Андреев завършва Държавната музикална академия през 1994 година в класа по пеене на проф. Реса Колева. От 1995 година е щатен артист-солист на Националната опера – София, където изпълнява централния теноров репертоар. За двадесет и две години творческа дейност певецът има в биографията си 38 роли. Гастролирал е с голям успех на престижните сцени на Виенската Щатсопера, Операта в Бон, Германия, Операта в Сент Гален, Швейцария, Лионската опера, Франция,  Операта в Тел Авив, Израел, Пражката национална опера, Операта в Рига, Латвия, пял е в Япония, Бразилия, Египет, Гърция, Франция, Испания, Малта.

Днес Костадин Андреев ще пее в компанията на Мария Цветкова, на която ѝ предстои вълнуващ дебют в ролята на Дездемона,Александър Крунев ще бъде Яго, Петър Костов– Касио, Петя Цонева – Емилия. Участват още солистите Александър Баранов, Евгени Ганев, Стоян Стоянджов, Стефан Пенчев, оркестър и хор на Държавна опера-Русе. На диригентския пулт ще застане Славил Димитров. Режисьор на постановката е Бойко Богданов, сценография Вячеслав Парапанов, костюми Иван Савов, хормайстор Стелияна Димитрова, асистент режисьор Елена Илиева.