/ БГНЕС
"Инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните в Русе проверяват търговски обекти за риба и рибни продукти в региона в навечерието на Никулден. Досега нарушения не са открити", съобщи д-р Георги Дяков от ОДБХ.

БГНЕС

В Русенско има повече от 20 магазина, щандове в супермаркети и по пазари, където се предлагат риба и рибни продукти. Д-р Людмила Атанасова от ОДБХ обясни, че проверките са свързани с документите за произход на рибата, с годността й, както и с условията и начина на съхранение.

Проверки за Никулден: Предимно вносната риба има документи

От ОДБХ призоваха гражданите да купуват риба само от регистрирани и добре познати търговски обекти. По думите на главния инспектор д-р Живко Живков, съществува опасност от заболяване при консумация на риба, която не е контролирана, тъй като може да има паразити или тежки метали.

БГНЕС

Инспекторите от ОДБХ в Русе обясниха, че проверки се извършват целогодишно. Д-р Атанасова каза, че най-честите нарушения, които се засичат, са свързани с липсата на документи за произхода на рибата и рибните продукти.

Глобата е от 1000 до 3000 лева. Търговци обясниха, че в Русе цената за килограм шаран е около 8,50 лева, като в големи хранителни вериги рибата се продава и по-евтино.

"Продаваме живия шаран и амур за по 8,50 лева на килограм. В магазина предлагаме и безплатно почистване на рибата", обясни продавач в търговски обект в Русе.
БТА