/ БГНЕС

Преди Никулден инспектори на ИАРА започнаха проверки на рибните магазини на най-големия пазар в Бургас „Краснодар”. Следи се преди всичко дали не се предлага шаран, който е заловен от бракониери в езерата около града.

„Най- вече шаранът наблюдаваме, тъй като има много риболовни стопанства, регистрирани при нас и рибата отговаря на изискванията за консумация. Нарушенията, на които попадаме най-често нямат документи за произход, защото има дребни търговци, които го набавят и я продават на нерегламентирани магазини, а по шосета и кьошета”, заяви инспектор Никола Късев.
Ароматен рибен курбан по две различни рецепти на Никулден в Бургас

Инспекторите на ИАРА освен на пазара извършват преди Никулден и проверки и на водоемите около Бургас за бракониери.

„През последните 60-70% успяваме да регулираме незаконния риболов и да спрем бракониерската риба на пазара. Основно това, което в момента излиза на пазара незаконно и което не препоръчвам да се купува, е рибата без документи- каракуда, много често и шаран. Иначе тя се лови в бургаските езера. В морето успяхме да се справим с незаконния улов”, заяви изпълнителният директор на ИАРА Галин Николов.

Прясната риба на пазар „Краснодар” обаче се оказа преди всичко внос.
Извадиха 160 метра бракониерски мрежи от водите на язовир „Ястребино“ край Антоново

„Видях го паламуда, но той е замразен, турски е, тъй като в България по Черноморието не излезе. И по документи пише, че е паламуд от Турция! Повечето риба по документи е внос- от Испания, Норвегия, Турция, Венецуела”, обясни Олег Райчев- главен специалист в ИАРА. Единствената прясна българска риба на пазара е шаранът, чернокопът и калканът.

Иначе търговците не очакват да има покачване на цената на рибата за Никулден.

БГНЕС