Пианистът Николай Димитров направи фурор на остров Порос
Пианистът Николай Димитров направи фурор на остров Порос / netinfo

13-годишният русенски пианист Николай Димитров предизвика фурор на гръцкия остров Порос, където в момента се провежда Седмото издание на Международната академия по пиано. Възпитаникът на Националното училище по изкуствата с преподавател Даниела Кюркчиева бе избран да свирят с Атинската симфониета под диригентството на Георге Аравидис.

В академията участват над 80 млади музиканти от Европа и Азия, но само двайсетина от тях бяха селектирани след прослушване за концерт с оркестъра в Амфитеатъра на Порос. На сцената излязоха пианисти от Гърция, Испания, Франция, Русия, Норвегия, Тайван, както и трима българи, сред които и русенският музикант.

Участието му бе повече от предизвикателство, тъй като Николай Димитров изпълни като дуо с гръцкия пианист от Атина Фотис Мадзаридис. Двамата свириха първа част от Концерта за две пиана и оркестър в ми бемол мажор от Моцарт, аплодирани бурно от публиката. Двамата пианисти бяха извикани специално отново на сцената от артистичния директор на академията проф.Агате Леймони, за да ги поздрави лично и да разкаже защо участието им е по-особено. Наложило се е буквално в последния Фотис Мадзаридис да замени партньорката на Николай за концерта и двамата пианисти - от България и Гърция, са имали само няколко дни, за да се сработят, без никога досега да са се виждали и свирили заедно.

Проф.Леймони специално благодари на преподавателката от България проф.Борислава Танева, която също е съдействала да се намери партньор на 13-годишния русенец. Двамата пианисти бяха аплодирани още веднъж горещо от препълнения амфитеатър заради техния професионализъм и любов към музиката.

Пътуването на Николай е подкрепено от общинската фондация "Русе - град на свободния дух".

На 25 август предстои Николай да изнесе самостоятелен рецитал в Амфитеатъра на Порос, където ще свири класика и джаз.