Откриха нова градина в кв. “Чародейка”
Откриха нова градина в кв. “Чародейка” / снимка: Община Русе

Официалното откриване на новопостроената детска градина по проект „Светилник – социално включване чрез единодействие на терапевти и институции за леснодостъпни, нови, интегрирани консултации“ се състоя днес в кв. „Чародейка-юг“. На церемонията присъстваха народните представители от ГЕРБ Светлана Ангелова и Пламен Нунев, кметът на Русе Пламен Стоилов, заместник-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров, заместник-кметът по комунални дейности Свилен Иванов, областният управител Венцислав Калчев, председателят на Общински съвет – Русе засл. проф. Васил Пенчев, директори на дирекции и служители на Община Русе, директори на детски градини в Русе и граждани.

Празничен водосвет за откриването на новата сграда отслужи отец Георги. Лентата прерязаха народният представител Пламен Нунев, кметът Пламен Стоилов и директорът на детската градина Теменужка Тодорова.

В приветствието си към присъстващите кметът Пламен Стоилов заяви, че с откриването на новото детско заведение изпълнява поет към жителите на кв. „Чародейка“ ангажимент. Той увери, че до края на годината в Русе ще бъдат открити още няколко градини. „Аз вярвам, че подетата линия на възраждане на Русе ще продължи, защото ние всички искаме нашия град да е по-красив, по-спокоен, да е истински дом за нашите деца, които да остават тук и да реализират своите потенциални възможности в Русе“, каза още Стоилов.

Общата стойност на проект „Светилник“ е 1 340 216,47 лева, а бенефициент е Община Русе. Финансирането е безвъзмездно осигурено от Международната банка за възстановяване и развитие.

По Програма “Социално включване“ на Министерството на труда и социалната политика, през 2014 г. на територията на Община Русе бе изграден комплекса за интегрирани социални услуги - детска градина и здравна консултация за деца от 0-7 год. Детската градина ще приюти 4 нови групи на възраст от 3 до 7 години и ще е всекидневно посещавана от близо 100 малчугани. В резултат на това са открити и нови работни места.

Детското заведение е обявено в електронния прием на деца за новата учебна 2014/2015 година като филиал на ЦДГ „Червена шапчица“ в кв. „Чародейка” и ще започне работа с пълен капацитет.

Откриването на новата сграда е само част от общата цялостна политика на Община Русе за ремонт и строителство на нови детски заведения. Съвсем скоро ще бъде завършена и новата детска градина в кв. „Дружба 3“ – „Снежанка - 2“, както и филиалът на детска градина „Радост“ в центъра на Русе. С построените в този мандат филиали, капацитетът на детските заведения в общината е увеличен с 300 места.