Отделът за закрила на детето отпразнува 10-годишнина
Отделът за закрила на детето отпразнува 10-годишнина / Дарик Русе, Искра Георгиева

„Отделът за закрила на детето” в Русе отбеляза тържествено 10-тата годишнина от създаването си. Социалните работници посвещават своя юбилей на „Приемната грижа”, като се присъединяват към националната кампания за нейното популяризиране и развиване. Отделът за закрила на детето е създаден през месец юли 2001 г. Първите служители са назначени след конкурс по утвърден щат от 6 човека. Русенският отдел е вторият отдел сформиран в страната, след ОЗД -Пловдив.

Първоначално екипът е нямал обособено работно място и е използвал наличните свободни бюра в различите помещения на дирекцията. Това е създавало известни неудобства, които са преодоляни със ситуирането на отдела в самостоятелна сграда на ул. „Николай Здравков” № 6, където социалните работници са работили от 2002 г. до 2006 г. Благодарение на проект „Реформа за повишаване на благосъстоянието на децата в България”, реализиран с финансовата помощ на Световната банка, служителите са преминали специализирани модули на обучение, а офисът на отдела е преместен на втория етаж в ремонтираната сградата на бившото училище „Христо Смирненски”, където е разкрит и общинския Комплекс за социални услуги за деца и семейства. Това съжителство изключително улеснява съвместната работа и е в полза на децата на Русе и техните семейства.

За 10 г. през ОЗД са преминали 26 служители, като тяхната дейност е била подкрепена от 7 лица, назначени по различни програми на Агенцията по заетостта. Към настоящия момент в отдела са назначени началник отдел, юрисконсулт, главен експерт и 6 социални работника. Своето желание за започване на работа в отдела са регистрирали 12 кандидати, които са депозирали личното си СV в дирекцията. Този факт говори за популяризиране на дейността на отдела и повишения интерес към специфичната работа по прилагане на мерките за закрила на детето.

Статистиката показва, че броят на случаи през четвърто тримесечие за 2001 г. е бил 47 бр., съпоставен със същия период за 2010 г., броят е достигнал 590. През първото шестмесечие от създаването на отдела общият бр. молби, сигнали и жалбие е 217, а през същия период на 2011 г. е 881. Цифрите сами по себе си говорят за нарасналия обем работа и популяризиране на отдела за закрила на детето.

Поздравления към отдела поднесоха представители на много институции. След официалната част на тържеството във Военния клуб, последва и празничен концерт, в който се включиха много детски формации.