/ iStock/Getty Images
Университетската болница "Канев" в Русе и областната управа организират кампания за кръводаряване с цел извличане на реконвалесцентна плазма за лечение на пациенти с коронавирус. Това съобщиха организаторите.

Кръводаряването ще се осъществява в отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ "Канев". След това кръвта ще се транспортира до Регионалния център по трансфузионна хематология в Плевен, където ще изследват дарената кръв за антитела и ако има достатъчно, в рамките на няколко дни обратно в Русе ще бъде върната реконвалесцентна плазма.

Организират кампания за реконвалесцентна плазма в Русе

В случай че от кръвта не може да бъде извлечена необходимата реконвалесцентна плазма, в крайдунавския град ще бъде върната обикновена плазма, която ще се ползва за други случаи.

Периодът на съхранение и на двата вида плазма е две години, като за целта има необходимите условия в болницата "Канев".

Желаещите да дарят плазма е необходимо да отговарят на определени условия, сред които да имат документ за положителен PCR тест отпреди 40 дни, както и в момента на процедурата да нямат здравословни оплаквания.

Дарената кръв трябва да бъде транспортирана още същия ден до Плевен. По тази причина всеки желаещ трябва да се свърже с отделението по трансфузионна хематология в Русе на тел.: 082/887 236, за да му бъде определен ден и час, в който да отиде.

По думите на началника на отделението в УМБАЛ "Канев" д-р Биляна Цветанова в момента потреблението на обикновена кръвна плазма е много голямо. Тя заяви също, че опитът с преливане на реконвалесцентна плазма в Русе е скромен, като за последния месец това е приложено на 10 пациенти.