Огнен фестивал за Сирни заговезни
Огнен фестивал за Сирни заговезни / Община Русе

Около 30 артисти от цялата страна ще се включат във фестивал на българските традиции, който ще се проведе на Сирни заговезни в Русе и Мартен. Тази година празникът се пада на 5 и 6 март, а фестивалът е наречен “Пречистващият огън”. Организатор е сдружение “BMST CARNAVALE”, с партньори кметството и читалището в Мартен, Община Русе и спонсори. Членове на различни циркови, театрални, тренировъчни и атракционни трупи, както и самостоятелни улични артисти от различни части на страната ще се включат в атрактивното шоу. Очаква се и кукерска дружина от Пазарджишко.

Музикален състав “Оратница” от София ще представи народна музика със съвременни мотиви и инструменти, а клуб “POWER JUMP” от Варна е подготвил атракции със скачащи кокили. Няма да бъде пропуснато запалването на огън за прескачане в Мартен, а в Русе ще има шествие, съпроводено от кукери, перкусии, огнено шоу, акробатични танци и номера по ул. “Александровска” от Альоша до централен площад “Свобода”. Ето и програмата:
гр. Русе
16.30 часа
Шествие съпроводено от кукери, перкусии, огнено шоу, акробатични танци и номера
по ул. “Александровска” от Альоша до  централен площад “Свобода”.
Реклама на Фестивала за следващия ден.
Разпространение на рекламни флаери   

06.03.2011г - Неделен ден: Сирни Заговезни – гр. Мартен
Дневна програма:
11:00ч.
-    Ателие по стрелба с лък и прабългарски традиционни спортове и игри
-    Ателие по въртене на огън – пой, стаф
-    Арт ателие - изработване на кукерски кукли
-    Ателие по перкусии
Всички занятия и мероприятия ще се състоят на поляната до Детската градина, непосредствено около построената огнена клада.
14:00ч
-    Културно-музикална програма с участието на местни и гостуващи състави и таланти на българското народно творчество
Музикална група “Оратница” и “Зора”
-    Хора и народни танци
-    Конкурс „ Най – вкусната баница” 
-    Храна (самоси, баници, сладки)
-    Напитки – Бира (Каменица и Becks), Минерална вода, Натурална лимонада, Чай

Вечерна програма:
18:30ч
-    Откриване - Ритуално запалване на огъня с горяща стрела под звуците на гайди и тъпани(Сборен състав от музиканти от различни краища на България)
-    Кукерски игри – Ритуално гонене на зимата, болестите, злите сили и бълхите, засяване на нивите и танц за плодородие.( Кукерска дружина от кв. Главиница – Пазарджишко)
-    Огнено шоу - спектакъл – Огнен танц изпълнен от местни и гостуващи 10 на брой артисти. Хореография, костюми и кукли  - BMST CARNAVALE (Мартин Маринов)
-    Надсвирване – докато има хора и позволяват силите...