Обучаващи институции ще повишават квалификацията на безработни със  средства от ОП „Развитие на човешките ресурси“
Обучаващи институции ще повишават квалификацията на безработни със средства от ОП „Развитие на човешките ресурси“ / DarikNews

Безработни, регистрирани в Бюрата по труда в цялата страна могат да повишат квалификацията и да придобият нови компетентности по схемата за безвъзмездна финансова помощ „Квалификация и мотивация за конкурентно включване на пазара на труда”. Общият бюджет на процедурата е 6 855 000 лева.
Безработните лица ще преминат и през мотивационно обучение, както и ще им бъдат разработени планове за професионално развитие и усъвършенстване, които ще помогнат за връщането им на трудовия пазар.
По процедурата могат да кандидатстват образователни и обучаващи институции и организации. Всеки от проектите може да получи между 30 и 200 хиляди лева.
Допустимите дейности са:

1.    Обучение по професия, но не по-висока от трета квалификационна степен.
2.    Обучение за придобиване на ключови компетентности.
3.    Провеждане на мотивационни обучения за безработните лица, включени в изпълнение на проектните дейности.
4.    Разработване на планове за професионалното им развитие и усъвършенстване.

Няма да се финансират обучения в професионалните направления растениевъдство и животновъдство, горско стопанство и рибно стопанство, както и ключови компетентности за общуване на роден език и културна и творческа осъзнатост.
По процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ не се изисква собствено участие от страна на кандидата.
Крайният срок за подаване на проектни предложения е 28 септември 2012 г., 16:30 часа, като кандидатите могат да избират между два начина за подаване на документи:

1.    На ръка на хартиен носител в ДБТ в областните градове
или
2.    Изцяло в електронен формат, като се регистрират в Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на Европейския съюз в България (ИСУН) – на интернет адрес: https://eumis.government.bg.

Пълният комплект насоки за кандидатстване и приложенията към тях са публикувани на интернет страницата на Агенцията по заетостта по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”: http://www.az.government.bg/OPHR, както и на следните интернет адреси: http://esf.bg/, http://www.eufunds.bg/.

Допълнителна информация се предоставя и на място в Областен информационен център (ОИЦ) – Русе, който е част от мрежата от 27 ОИЦ в цялата страна. Центровете са създадени с финансовата помощ Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.