/ netinfo
Община Ценово ще кандидатства с проект пред „Красива България“ за основен ремонт на Детска градина „Баба Тонка“ в общинския център. Предложението беше одобрено единодушно от общинските съветници на извънредно заседание на местния парламент.

Проектната документация ще бъде депозирана в Министерството на труда и социалната политика до средата на януари. Цялостният ремонт на детското заведение е с проектна стойност от 266 667 лева. От бюджета на общината за съфинансиране на проекта ще бъдат заделени малко над 146 000 лева, които представляват 55 на сто от необходимата сума.

Повече от седем години в сградата не са извършвани никакви подобрения. В момента детското заведение се намира в почти окаяно положение. Дори и при най-слабия валеж от покрива започват постоянни течове.

В спалните помещения и във физкултурния салон от влагата се образува мухъл, мазилката по стените е напукана и непрекъснато се носи неприятна миризма. Подовете в помещенията са пропукани и студени. В санитарните възли и в кухнята фаянсовите плочки са изпопадали.

Проектната документация предвижда цялостно реновиране на сградата. Напълно ще се подмени инсталацията на парното отопление и канализацията. Предвидено е на изцяло ремонтираната покривна конструкция да се монтират соларни батерии, които ще осигуряват топла вода за битовите нужди.

В проекта е залегнало и възстановяване на пропадналата ограда. Мнението на експертите е, че след ремонтните дейности ще се създадат по-добри условия за децата и техните преподаватели, както и съществено ще се намалят разходите за енергия и отопление.

Кметът на общината д-р Петър Петров гарантира, че ще се осъществява постоянен контрол за качеството на ремонтните дейности. До април ще стане ясно дали проектът ще получи одобрението от „Красива България“.