/ iStock/Getty Images
По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на околната среда и водите Емил Димитров днес направи извънредна проверка на нерегламентирана площадка за отпадъци в село Калипетрово, Община Силистра. В проверката участваха представители на ОД на МВР-Силистра и Окръжна прокуратура, Областна администрация Силистра и РИОСВ-Русе, съобщиха от министерството на околната среда и водите.

На място е констатирано, че в непосредствена близост до регламентирана площадка, стопанисвана от дружеството „Надин 22“ ЕООД има струпани големи количества отпадъци от пластмаса, хартия, опаковки и др., които са извън разрешената за тази дейност територия. Дружеството има издадено разрешение за дейности с отпадъци само за площ от 3 декара. Проверката на скиците на имота в Областна администрация показа, че замърсените терени са публична държавна собственост.

Силистренци простестираха срещу тежкотоварния трафик (ВИДЕО)

Министър Димитров разпореди на РИОСВ Русе да бъдат извършени допълнителни проверки на базите на „Надин 22“ ЕООД, както и да бъде проверен произходът на отпадъците. Спрямо фирмата ще бъдат предприети административно-наказателни мерки. Ще бъде издадено и предписание за почистване на замърсените терени в кратки срокове.

Министърът обсъди с участниците в проверката необходимостта от законодателни промени, които да регламентират отговорностите на операторите и нарушителите да бъдат спирани.