/ iStock/Getty Images
Общо 228 нарушения за неспазване на противоепидемичните мерки са засечени за седмица в Русенско. Това съобщиха от Областния оперативен щаб в крайдунавския град.
Сред най-често срещаните нарушения са неизползване на маски и струпване на много хора на едно място без да се спазва необходимата дистанция. По случаите са съставени предупредителни протоколи, като при повторно нарушение ще се налага санкция.

Проверките се извършват от служители от областните дирекции на МВР и по безопасност на храните, както и от Регионалната здравна инспекция/РЗИ/.

От полицията са проверили 447 души дали спазват наложената им домашна карантина. Нарушения не са установени. Проверки извършват и инспекторите от РЗИ. За седмица те са 98, като са съставени седем акта.

36 акта за неносене на маски и 44 предупреждения в Сливен

Експертите от Областната дирекция по безопасност на храните са проверили 63 търговски обекта - магазини за хранителни стоки, закусвални, кафенета и ресторанти. Не са установени нарушения, свързани със спазването на разпоредбите от персонала и хигиенното състояние на обекта.

От Областния оперативен щаб информират, че за изминалата седмица в област Русе са установени 636 души с коронавирус - с близо 2,4 пъти повече от предишните седем дни. За същия период инфекцията са преборили 80 души, а деветима заразени са починали.