Росица Георгиева
Росица Георгиева / netinfo
Росица Георгиева пред Дарик
96025
Росица Георгиева пред Дарик
  • Росица Георгиева пред Дарик
„Намаляването на броя паралелки за прием след седми клас в Математическата гимназия „Баба Тонка“ не е рестриктивна мярка, това е оздравителен процес“. Това заяви в интервю за Дарик началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. От години броя на учениците в Русе намалява, а приемът в МГ не се променя. В подкрепа на своите думи, тя показа статистика, според която разликата в баловете на първия и последния приет ученик миналата година, е 156 т. Това затруднява и работата на учителите, които трябва да преподават материал на ученици с много различни възможности, смята Георгиева.
Георгиева посочи, че основните причини за съкратения прием са малкия брой ученици и нуждите на бизнеса в Русе.

Тя нарече спелкулативни твърденията на  директора на Математическата гимназия Митко Кунчев , че намаления прием може да доведе до закриване на гимназията и го обвини, че манипулира общественото мнение и се заиграва с чувствата на русенци. По думите и с 4 паралелки той спокойно може да издържа гимназията.
Тя беше категорична, че МГ „Баба Тонка“ трябва да подготвя кадри, които да се явяват и да печелят медали от национални и международни състезания, а такива към момента няма. Няма и русенски представител в националния отбор по математика. „Баба Тонка“ не е и сред петте гимназии, които са подготвили състезатели за зимните математически състезания през този месец.

С по една паралелка е намален и план-приемът в СУЕЕ по европейски езици, както и в училище „Възраждане“
Днес предстои отново среща на директорите и началника на РУО, на която тя се надява те да предложат по-балансиран план за прием на ученици след 7-ми клас.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл