/ iStock/Getty Images
Краткосрочни мерки за ефективно решаване на проблема с тежкотоварния трафик в района на "Дунав мост" бяха набелязани на среща по-рано между заместник-областния управител Людмил Христов и представители на местната и държавната власт, бизнеса и граждани в кметството на град Мартен, чиито жители за пореден път тази сутрин осъмнаха под блокада от километричните опашки, образувани от тежкотоварни автомобили в района. 

Извършва се полицейска спецоперация в Русенско за контрол на движението на камиони

Детайлно бяха обсъдени вариантите за олекотяване на трафика като бяха изтъкнати най-съществените пречки пред институциите, за да извършват качествен контрол по бърз начин.

Присъстващите на първо място се съгласиха, за необходимостта от повече ограничителни и предупредителни знаци по цялата територия на областта. Като един от най-сериозните проблеми се очертаха шофьорите, почиващи на пътното платно и пречещи на нормалното преминаване на трафика, съобщиха от Областна администрация-Русе.

Областна администрация-Русе

В най-кратки срокове ще бъдат установени места - паркинги или отбивки, където да бъдат  пренасочвани тези камиони, за да не създават предпоставки за пътни инциденти както и ще се намерят законовите способи тези лица да бъдат по-строго регулирани и санкционирани, тъй като те са в нарушение на Закона за движение по пътищата.

На излизане от тези паркинги тези тирове след това ще бъдат пропускани с предимство на опашката със съдействието на органите на реда. С това се цели да се осигури едно свободно платно на пътя, по което да може безпроблемно да преминава обществения трафик, автомобилите със специален режим на движение и да се избегне опасното изпреварване между камионите.

Бяха набелязани евентуални места в непосредствена близост до "Дунав мост", където шофьорите да могат да вземат почивките си за спане и откъдето да има удобна организация на движението, за да се върнат до гранично-пропускателния пункт.

Властите спират камиони преди Русе за облекчение на трафика край „Дунав мост“

От друга страна ще се търсят и инструменти за увеличаване капацитета на държавните структури, отговорни за контрола около Дунав мост чрез подсигуряване на повече екипи и увеличаване на работното им време. 

Продължават разговорите с властите в северната ни съседка за намиране за най-оптимално и скоростно разрешаване на ситуацията с оглед на настоящия сериозно засилен трафик от украински камиони, както и предстоящият ремонт на "Дунав" мост от българска страна и старта на летния туристически сезон.

Ще се работи в посока оптимизация на работата от двете страни на гранично-пропускателния пункт и ще се търсят инструменти за олекотяване процедурите на преминаване.