/ iStock/Getty Images
Има недоволство на фирмите в района, както и на жителите на град Мартен, които подготвят протест
Тежкотоварни камиони, които пътуват от вътрешността на страната към ГКПП "Дунав мост" при Русе, ще бъдат спирани в съседни области, за да се облекчи интензивният трафик в района на граничния пункт.

Това съобщи на брифинг областният управител на Русе Анатоли Станев. В последните дни край граничния пункт има километрични опашки от тежкотоварни превозни средства, които затрудняват трафика в участъка Русе-Мартен, част от главния път за Силистра.

Километрични опашки от камиони на ГКПП „Дунав мост“-Русе

Това породи и недоволство от страна на ръководствата и служителите на фирмите в района, както и на жителите на град Мартен, които подготвят протест. Само за последното денонощие през "Дунав мост" в посока Румъния са преминали повече от 1400 камиона.

В нормални дни тежкотоварните превозните средства са около 1200. Станев обясни, че една от причините за засиления трафик е затварянето на фериботните линии между Турция и Украйна. Отделно, увеличава се товаропотокът от Турция.

Областният управител на Русе заяви, че е разговарял с властите в Гюргево, които го уверили, че ще се засили скоростта на обработка на камионите от румънска страна.

Станев обясни, че камиони ще бъдат спирани временно край град Бяла и в област Велико Търново, а при необходимост и край Стара Загора. Директорът на Областното пътно управление в Русе Стамен Савов каза, че е издадена забрана за спиране на камиони в участък между две кръгови кръстовища по пътя Русе-Мартен, за да не се получават задръствания.

Анатоли Станев допълни, че екипи на Гранична полиция, на областната дирекция на МВР и на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" регулират движението в района на "Дунав мост".

Заместник-кметът по комунални дейности на Русе Димитър Недев каза, че в района, където тировете изчакват с часове, ще бъдат доставени съдове за отпадъци. Той съобщи още, че има инвестиционен интерес за изграждане на буферен паркинг за около 700 камиона.

Идеята е той да бъде изграден на принципа на публично-частното партньорство. "Мерките, които взехме, са в рамките на възможностите ни. Надявам се, че още тази вечер ще се усети облекчение на трафика в района на граничния пункт", каза областният управител на Русе Анатоли Станев. 
БТА