Млади предприемачи ще се учат на бизнес в чужбина
Млади предприемачи ще се учат на бизнес в чужбина / netinfo

Млади предприемачи от Европа ще имат възможност да работят до шест месеца заедно с утвърдени бизнесмени в друга европейска страна, като ще могат да учат как да управляват и да развиват собствен бизнес. Това ще се осъществява в рамките на проекта “Еразъм за млади предприемачи”. Това е нова програма за обмен, която се финансира от Европейския съюз и започва от днес във всички 27 страни-членки. Подбирането на предприемачите ще става с помощта на 100 посреднически организации. В България една от тях е Българо-румънската търговско промишлена палата.

Проектът е ориентиран към действащи или наскоро стартирали малки и средни предприятия. Той осигурява мобилност и дава възможност за работа в компания в друга страна от Европейския съюз. Новите предприемачи ще имат право на финансова помощ от ЕС за пътуването и разходите по предстоя си. Общо ще бъдат организирани 870 престоя в чужбина през 2009-2010 година. Регистрацията на кандидатите да участват в обмена става в интернет и ще продължи до декември тази година.

В рамките на програмата Българо-румънската търговско промишлена палата реализира проект с организации в Италия, Испания,  Финландия и Португалия. По тази схема общо единайсет наши представители на бизнеса ще гостуват или бъдат домакини в обмените.