Международния ден на майчиния език бе отбелязан за 8 път от Гюнеш и приятели
Международния ден на майчиния език бе отбелязан за 8 път от Гюнеш и приятели / netinfo

Дружество за културни връзки с Турция ГЮНЕШ, съвместно с Руски клуб, Областен съвет по етнически и интеграционни въпроси, читалище ПРОСВЕТА - 1927 , ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” – с. Семерджиево и в рамките на проект ДА БЪДЕМ ПРИЯТЕЛИ – РАЗЛИЧНИ, НО ЕДИННИ И ТОЛЕРАНТНИ, отбеляза в два поредни дни Международния ден на майчиния език.

Учениците от клуб „ Приказен свят” с ръководител Галина Дойкова и обществеността на 20.02.2013г. в с. Семерджиево участваха в представяне на книги от различни съвременни български, турски, арменски и ромски автори, презентирани от читалище ПРОСВЕТА – 1927 .

В семинар на тема: БИЛИНГВИЗЪМ И РОЛЯТА НА МАЙЧИНИЯ ЕЗИК ПРИ ОБУЧЕНИЕТО НА ДЕЦАТА БИЛИНГВИ в зала1 на Областна администрация Русе на 21,02,2013г., участваха гл. асистент в Шуменски университет – Емине Халил, ст. учител Имрен Неджибова, Мавлюха Станчева – преподавател по руски език и председател на Руски клуб. В рамките на семинара под ръководството на Меджбуре Ефраимова бе проведен тест: ”Владеем ли добре официалния и майчиния си език” с ученици от училищата в с. Семерджиево, с.Смирненски, СОУ „Й.Йовков и СОУ по Европейски езици. В семинара участваха и ученици от клубовете „Фотографи в действие”, Проучвателски клуб и Музикален клуб по проект BG051PO001-4.1.05-0010 с бенефициент ОУ – с. Семерджиево и партньори ДКВТ «ГЮНЕШ» и читалище ПРОСВЕТА -1927.

Международния ден на майчиния език бе отбелязан за 8 път от "Гюнеш" и приятели
netinfo

В традиционния празничен концерт СВЯТ БЕЗ ГРАНИЦИ, организиран за осми пореден път в Пленарна зала на Община Русе, участваха Музикален клуб ДУНАВСКИ ЗВУЦИ с тъпан шоу и рък. Кезбан Ремзиева, фолклорна група за български народни танци РАЛИЦА с рък. П. Филипова, турска фолклорна група ТУНА КЪЗЛАРЪ с рък. Иджран Иджретова, вокална група за български и руски песни от СОУЕЕ с рък. Т. Петрова, вокална група за турски песни СИНИ ОБЛАЦИ от Сливо поле с рък. Е. Мехмедова.

Сред официалните гости бяха генералните консули на Р Турция в Бургас – Джем Улусой и консул в генерално консулство на Руската федерация – Василий Колясев, зам. областен управител В. Маринов, доц. Красимир Мартев, директори на училища, кметове на населени места, представители на културни учреждения и НПО от Русе и страната.