Мария Димова с тригодишна присъда и глоба от 1,5 милиона лв. заради заменката на резиденция Липник
Мария Димова с тригодишна присъда и глоба от 1,5 милиона лв. заради заменката на резиденция Липник / netinfo

Великотърновския апелативен съд призна за виновна  бившата областна управителка Мария Димова и още шестима обвиняеми по делото за заменката на бившата резиденция на Тодор Живков в лесопарка „Липник". Димова е получила тригодишна условна присъда с тригодишен изпитателен срок. Тя ще трябва да заплати и близо 1, 5 млн. лева, сумата с която е била ощетена държавата.  Вещото лице Радка Настева, която е правила опис на вещите в резиденцията, е получила едногодишна условна присъда с тригодишен изпитателен срок, а останалите петима са наказани с пробация.

В началото на 2012 година прокуратурата повдигна обвинения срещу тях за участие в неизгодна заменка на резиденцията срещу пет апартамента в Русе. През 2008 г. къщата за отдих на Живков става собственост на фирма на покойния бизнесмен Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. Мотивът за сделката е, че областната администрация се нуждае от апартаментите, вместо от това да стопанисва резиденцията.

Първоначално срещу бившата областната управителка бяха повдигнати обвинения за престъпление по служба, за сключването на неизгодна сделка, за подбудителство към даване на невярно заключение и за длъжностно присвояване.

След като Димова бе оправдана първоначално от Окръжния съд в Русе, а след това и от Апелативния в Търново, присъдата бе обжалвана пред Върховния касационен съд. Той върна делото за ново разглеждане, и сега нов съства на Апелативния съд издаде осъдителната присъда.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.