Мария Димова - председател на Консултативния съвет по дунавските въпроси
Мария Димова - председател на Консултативния съвет по дунавските въпроси / netinfo
Областният управител на Русе Мария Димова поема председателството на Консултативния съвет по дунавските въпроси от 1 януари 2008г. Това решиха участниците в първото заседание на съвета, което се проведе на 28 септември. Председателството на съвета ще се осъществява на ротационен принцип за период от шест месеца.

Работна общност „Дунавски страни” оценява високо създаването на Консултативния съвет, подчерта губернаторът. По покана на мениджъра на общността Петер де Мартин, Димова ще презентира българското дунавско обединение по време на Конференцията на правителствените ръководители, която ще се проведе на 12 октомври във Вуковар- Стрийем.

На заседението беше обсъден и приет Правилник за дейността на Консултативния съвет. В рамките на съответното председателство ще се провеждат минимум по 2 заседания. Към съвета ще функционират експертните работни групи по “Транспорт и корабоплаване”, “Екология и противодействие на кризисни ситуации”, “Бизнес, заетост и туризъм”, “Регионално планиране и развитие”, “Образование, наука, култура, спорт и младежки дейности”, “Трансгранично и международно сътрудничество”. Съветът ще бъде посредник в комуникацията между българските дунавски общини и области и международните организации в сферата на дунавското сътрудничество.

В рамките на заседанието бяха представени и обсъдени проектни идеи, които предстои да бъдат реализирани от участниците в Консултативния съвет. Сред тях е проекта „На манджа в комшулука”, който ще изследва типични за страните от дунавския региона храни и напитки. Ще бъдат събрани рецепти, към които ще бъде добавена информация относно произхода на имената на ястията, както и цитати, поверия, анекдоти и истории относно различните храни и напитки. Особено внимание ще се обърне на ритуалните ястия, характерни за религиозни празници или семейни поводи. Предложените рецепти ще бъдат приложими в домашни условия. Те ще бъдат обособени в специален рецептурник, който ще съдържа атрактивни илюстрации и фотографии на гозбите.