/ Марий Пейчев
На малко щъркелче бе даден втори шанс за живот. Птицата била открита в района на свинефермата в село Караманово. На безжизненото тяло се натъкнал един от работниците в животинската ферма. Той веднага подал сигнал за бедстващото животно на спешния телефон 112.

РИОСВ-Стара Загора реагира на сигнал за безпомощни щъркелчета (СНИМКИ)

Оттам уведомили специалистите в общинската администрация в Ценово. Веднага след спасителната акция Рейхан Кямилова – старши специалист „Екология и чистота“ в община Ценово, се свърза с колегите си от Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“ в Стара Загора. „Птицата е малка и лежи безпомощно.

Силата на доброто: Спасиха щъркелчета в айтоско село (СНИМКИ)

От време на време само мига с очи. Не можем да определим какво е състоянието й, защото не сме ветеринарни специалисти“, сподели общинската еколожка. Опаковано в специален кашон, пернатото бе изпратено за лечение и отглеждане в Спасителния център. По всяка вероятност щъркелчето или е паднало от гнездото, или първите му опити за летене са се оказали несполучливи. Спасената птица е от защитен вид според Закона за биологичното разнообразие.