Мадридската стратегия и нейното регионално приложение бяха обсъдени в Русе
Мадридската стратегия и нейното регионално приложение бяха обсъдени в Русе / netinfo

Повече от 60 души, сред които председатели на общински служби на Българския червен кръст, доброволци и представители на службите за социално подпомагане,  обсъдиха нуждата от пълноценно използване на потенциала на възрастните хора, Мадридския план за действие и неговото регионално приложение.

Дискусията откриха д-р Руденко Йорданов – директор на секретариата на БЧК – Русе и областният управител Стефко Бурджиев. Позовавайки се на проекта за Национална стратегия за насърчаване на активния живот на възрастните хора за 2012-2030 г., г-н Бурджиев обозначи включването на хората от третата възраст в активния живот на България като първостепенен приоритет на държавната власт и обществото.

Той подчерта, че 2012 година, определена за Европейска година на активното стареене и солидарност между поколенията, е посветена на дейностите, които стимулират обществен дебат, обмен на опит и насърчаване на доброволчеството. Срещата днес той определи като  възможност да се чуят гласовете на възрастните хора в Русенска област.
След приветствията на г-н Йорданов и г-н Бурджиев, доброволец на Българския червен кръст запозна аудиторията с целите и приоритетите на Международния план от Мадрид 2002 г., след което срещата премина в отворена дискусия.