Конференция „Комиксът в детската градина“ се проведе в библиотеката
Конференция „Комиксът в детската градина“ се проведе в библиотеката / netinfo

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе беше домакин на  Научно-практическата конференция „Комиксът в детската градина“, организирана от педагозите от ЦДГ „Пролет“, ЦДГ „Слънце“ и ЦДГ „Детелина“ в Русе. Целта на форума беше да се представят най-иновативните форми за отглеждане, възпитаване и обучаване на децата от 3 до 7-годишна възраст, като се обменят добри педагогически практики.

Събитието откри Теодора Евтимова – директор на библиотека „Любен Каравелов”, която приветства участниците в конференцията. Стоян Стоянов – директор на ЦДГ „Пролет“, вдъхновител и създател на експозицията „Музей на комикса”, изнесе пленарния доклад на тема „Българските комикси за деца и юноши или магията на българското комиксово изкуство“ .

Форумът за първи път у нас разглежда проблемите на комиксовото изкуство, което през последните няколко години преживява своето възраждане в България и в частност в Русе. В него взеха участие представители на Община Русе, детски педагози от русенски детски градини и библиотекари, които представиха 16 доклада и презентации.

Конференцията се включи паралелно и в най-новото, инициирано от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и експозиция „Музей на комикса“ събитие, „РУСЕ КОМИКС ФЕСТ’ 2014“ под мотото „Първа детска комикс-асамблея“.

По време на конференцията бяха наградени и отличените комикси, с които децата на Русе се включиха в инициативата „Най-дългия комикс”.