Киреча от Ветово върти телефонни измами от затвора
Киреча от Ветово върти телефонни измами от затвора / netinfo

36-годишен мъж, изтърпяващ ефективно наказание “лишаване от свобода” в затвора в Белене е задържан за извършване на телефонни измами в страната от територията на затвора. В хода на акцията, проведена от служители на Главна дирекция “Национална полиция” и ОДМВР-Русе И.Ж., по прякор Киреча от град Ветово е хванат в момент на извършване на поредната измама. У него са намерени и иззети мобилен телефон и три СИМ-карти с няколко регистрирани обаждания за телефонни измами. Мъжът е осъждан многократно за кражби и измами, като в момента изтърпява наказание лишаване от свобода за срок от 6 години отново за измама.

При операцията в района на Ветово и село Червена вода са задържани негови помагачи, използвани като куриери – 38-годишният П.Г.  по прякор Миндята и 42-годишният Д.Д.., по-известен като Голямата дъвка, и двамата от град Ветово. От тях са иззети мобилни телефони и СИМ-карти, чрез които се свързвали с извършителя на измамите. Миндята е познат на МВР и осъждан за кражби и измами, а Голямата дъвка е осъждан и регистриран за измама и укриване на данъци. При претърсването на домовете им са иззети мобилни телефони, SIM - карти и държачи за SIM - карти. В хода на оперативно – издирвателната работа криминалистите установили, че групата е съпричастна към множество телефонни измами. Само за последните 10 дни са извършени 2 измами на територията на Шуменска и Силистренска област, при които незаконно са придобити около 2 хил. лева.

Групата действала по познатата схема - чрез позвъняване на случайно избрани телефонни номера под предлог, че близък/роднина е блъснал дете. Извършителят се представял за следовател и обяснявал на жертвата, че нейният близък се нуждае спешно от пари, за да бъде спряно наказателното преследване срещу него. Помагачите са задържани за срок до 24 часа, а Киреча остава в затвора. До момента са образувани две досъдебни производства. Работата по случая продължава.