Кампания в защита на отец Стефан във Facebook
Кампания в защита на отец Стефан във Facebook / Дарик Русе, Искра Георгиева

Кампания в защита на отец Стефан-свещеник в православния храм „Свети Николай” организират във Facebook русенци. В съобщението, разпращано в мрежата се казва: „С решение на Епархийския съвет на Русенска епархия от 14.11.2011 г., дългогодишният председател на църковното настоятелство при храм "Свети Николай Чудотворец" ставрофорен иконом Стефан Стефанов бе отстранен неправомерно от тази му длъжност.

Свещеник с усърдно 30-годишно служение в енорията, брилянтен проповедник и изповедник, обществено известен и търсен от медии и политици, лице и доайен на Българското православие, отец Стефан понесе своя кръст с едно несправедливо и съшито с бели конци обвинение, за което дори не му бе дадена възможност адекватно да се защити. Отсраняването му е в разрез не само с каноните и устава на Църквата, но и в нарушения на конституционните му и граждански права.

Вярваме, че Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит, поради влошеното му здравословно състояние, е бил подведен и се е предоверил в оценката си на определени недобросъвестни и злонамерени хора при вземането на това крайно решение. Смятаме, че е редно Епархийският съвет да даде възможност на отец Стефан да изложи аргументи в своя защита и да преразгледа взетото решение.

Призоваваме ви да подкрепите кампанията в подкрепа на отец Стефан като изпращате писма в негова защита до имейл: mitropolia-ruse@jusoft.net или на адрес: 7000 Русе, пл. Света Троица 9, Русенска митрополия или да се обаждате на телефон: 082 820 956."