Какво да очакваме от Дунав театър фест
Какво да очакваме от Дунав театър фест / netinfo

Четвъртият Международен “Дунав театър фест” започва днес. По време на тържественото откриване ще бъде връчена наградата”Ледената маска” за „Спектакъл на годината”. След това ще видим и представлението „Чайка” от Чехов, в постановка на Крикор Азарян, представен от театър „Българска армия”. Началото е от 19.00 часа в голямата зала на Доходното здание.

Фестивалът започва днес и ще радва почитателите на Мелпомена до 8 ноември. Културната проява се организира от Министерството на културата, ДТ”Сава Огнянов” и сдружение „Спектакъл на годината”. Театри от Германия, Ирландия, Македония, Сърбия и Румъния ще участват във фестивала. Очаква се гостуването и на софийски театри. Театрална работилница „Сфумато” ще представи на 2 ноември „Мъртвешки танц” от Аугуст Стриндберг, постановка Маргарита Младенова. На 3-ти зрителите ще видят постановката на бургаския театър “Адриана Будевска” „Особености на руското прет-а порте” от от Александър Мардан, постановка Иван Савов.

На 4-ти ще се представят театър „Тол Тейлс” от Ирландия с „Врява” от Диърдре Кинахан. Театралите от Оснабрюк-Германия, ще играят на същия ден „Балада за убиеца на елхата” от Ребека Крихелдорф. На 5-ти ноември е представлението на театър „Нотара” от Букурещ със „Скандал в операта” от Кен Лудвиг. "Театър 199" ще се представи с два спектакъла - „Коко” (COCO CHANEL) от Саня Домазет и „Стимулатор за чифтосване” от Джоузеф Скримшоу, постановка Пламен Панев. На 6-ти сръбският театър „Нова балканска вълна” ще гостува със „Самодивско хоро” на Весна Станкович. Богдан Петканин отново ще режисира постановка в Русе-това е „Ромео и Жулиета” от Шекспир, която ще видим на 8-ми ноември. В програмата са включени и заглавия от афиша на русенския театър.

Съпътстващата програма е интересна и дава възможност театралното изкуство да се представи като история, като размисъл за отминалите дни на Русенския драматичен театър. В това отношение са и подбраните премиери на театрални книги и прожекция на телевизионен филм. Утре от 18 ч. , на Малка сцена, ще бъде представена книгата „Тачо Танев. 50 години в служба на театъра”. На 1 ноември от 17.00 часа, в Камерната зала, ще бъде русенската премиера на телевизионния филм ”Уморено сърце” на телевизионната журналистка Бояна Шандуркова, посветен на голямата актриса Елена Стефанова.

На 3 ноември от 17.00 часа, на Малка сцена, ще бъде представен друг голям театрален творец – актьорът и режисьорът Стефан Кортенски, чрез книгата му от спомени и размисли „Да създадеш театър”. Тя ще бъде представена от неговата дъщеря – доц. д-р Мирослава Кортенска, известна театрална критичка.