Как може да гласувате в неделя ако сте чужденец или сте си изгубили документите за самоличност
Как може да гласувате в неделя ако сте чужденец или сте си изгубили документите за самоличност / netinfo
Българските граждани с изгубени документи за самоличност ще могат да гласуват с временни удостоверения. За това ще съдействат звената “Български документи за самоличност” към ОДП-Русе. Ще бъде ускорено издаването на документ за самоличност или ще бъде издадено удостоверение за липса на такъв, на всеки желаещ да гласува, съобщиха за Дарик от полицията.

Удостоверенията се издават при изгубен, откраднат, повреден или унищожен документ за самоличност и невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден днес. За целта до 15 часа на 28 октомври , желаещите трябва да подадат лично молба в Облстна дирекция полиция или в съответното РПУ.

От 15 часа до 17 часа в изборния ден, молби се подават само в ОДП - Русе. Удостоверенията се издават след подаване и регистриране на заявление за издаване на лична карта по постоянен адрес на заявителя, вкл. и хората, родени до 31 декември 1931 г., които до момента не са подменили личния си (зелен) паспорт с лична карта. Удостоверения може да се издават след подадено и регистрирано заявление за издаване на лична карта. Молби за издаване на такива удостоверения ще се приемат в рамките на работния ден до 27 октомври и до 15 часа на 28 октомври. В случаите, когато не е бил издаван нов български документ за самоличност към молбите се прилагат и два броя снимки.

Група “Миграция” при ОДП – Русе ще работи от 8 до 18 часа на 27 октомври и от 7.30 до 19.30 часа на 28 октомври като ще съдейства на гражданите от ЕС да се сдобият с необходимите им документи за гласуване. Гражданите от ЕС, с разрешено пребиваване в страната, които са живяли най-малко през последните 10 месеца в съответното населено място и предварително са заявили желанието си да участват в изборите трябва да разполагат със следните документи: паспорт или лична карта, удостоверение за пребиваване и удостоверение за адреса на пребиваване и датата на деклариране на този адрес.

При изгубено, откраднато, повредено или унищожено удостоверение за пребиваване гражданите от ЕС могат да се сдобият с ново като подадат лично заявление в звено “Миграция” в ОДП – Русе, бул. “Скобелев” 49. Телефон за връзка: 882 376.