Й. Борисов: „Общественият съвет Русе” декларира неверни данни, написани от хора скрити зад анонимността
Й. Борисов: „Общественият съвет Русе” декларира неверни данни, написани от хора скрити зад анонимността / снимка ruse-dnes

По повод изявлението до медиите на „Обществен съвет–Русе” срещу класацията за местен омбудсман, спечелилият първото място Йордан Борисов заяви:

”Научих, че същият текст е изпратен до всички медии и е публикуван във Фейсбук. Запознат съм с дейността на много организации, регистрирани в обществена полза. За този „Обществен съвет” знам, че съществува само като Фейсбук група.В материала е визирано моето име, което се ползва с авторитет и достойнство в обществото, доказани от дългогодишния ми обществен и административен опит. Написаното уронва доброто ми име. „Общественият съвет Русе” си позволява да декларира неверни данни, написани от хора скрити зад анонимността. Известно е, че това действие е наказуемо. Би трябвало „Общественият съвет Русе” да се запознае предварително с точната информация, факти и данни. Така щеше да установи, че от 2008 г. не съм политическо представено лице и от 5 г. съм необвързан с политически партии. Същата година съм избран за омбудсман на Община Две могили, което е несъвместимо с дължността. А през 2010 г. участвах в конкурс за началник на Русенския държавен архив, който спечелих убедително и оттогава съм държавен служител, което също е несъвместимо с политическа дейност. През целия си живот длъжностите, които съм заемал са били изборни – чрез конкурс и пряк избор от обществеността на Русе. Никога не съм се предлагал, а са ме предлагали, за да бъда полезен, а не удобен.
За обществен посредник на Община Русе имаше обявен конкурс. Аз съм се явил, защото имам доказан опит и професионална квалификация – три висши образования – история, журналистика и право. При избора беше дадена възможност на русенската общественост да задава въпроси и оформя своята оценка за всеки един от кандидатите.
Обществения посредник на Община Русе ще бъде избран с гласовете на 2/3 от представителите на всички политически партии в Общинския съвет. Не е възможно в този случай той да обслужва единствено и само управляващите.
По отношение избора на ново лице считам, че бъдещия омбудсман трябва да е познат на русенци, с доказан административен опит, активна гражданска позиция и умение да работи с хората. Добрите практики го показват с дейността на първия национален омбудсман г-н Гиньо Ганев, настоящия г-н Константин Пенчев и предишния европейски - г-н Никифорос Диамандурос. Разбирам желанието на тези хора да бъдат обществено известни и може би в последствие избрани за общински съветници, депутати и т.н. Нищо ново! С уважение: Йордан Борисов”