Френски дипломат посети Комплекса за социални услуги в Русе
Френски дипломат посети Комплекса за социални услуги в Русе / netinfo

Френското аташе за регионално сътрудничество по „Правата на децата” за Румъния, България и Молдова Мариамма Диало се запозна вчера с историята на всяко от 8-те деца от Центъра за настаняване от семеен тип „Розовата къща”.

Френският дипломат посети Русе заедно с изпълнителния директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов като част от обиколката си в Североизточна България с цел да изследва напредъка по закрила на децата и защита на детските права.

Диало изрази задоволство от грижите, които се полагат за децата от „Розовата къща” и най- вече бе впечатлена от факта, че центъра за настаняване от семейн тип се намира в оживен жилищен квартал, тъй като практиката , която тя познава е подобни центрове да бъдат изолирани и „скрити” в крайни квартали или в отдалечени малки населени места.

Гостите имаха среща и с екипа на Комплекса за социални услуги за деца и семейства. Те проявиха интерес към  иновативните програми, които се прилагат в работата с деца със специални потребности, най- вече семейно-ориентиран подход в ранната  превенция и интервенция за деца с увреждания и  работата по развитие на услугата „Приемна грижа”.
Много въпроси у гостите провокира работата в Центъра за работа с деца на улицата и прилагането на специализирани програми за деца с девиантно поведение или с обучителни трудности.