Фонд „Математика на бъдещето” пожела успех на отбора по МГ „Баба Тонка” с математическа картина
Фонд „Математика на бъдещето” пожела успех на отбора по МГ „Баба Тонка” с математическа картина / netinfo

За един от символите на Фонд „Математика на бъдещето” към училищното настоятелство на Математическа гимназия „Баба Тонка” е избрана картина, подарък от пловдивската художничка Мишел Вълчева. Това съобщи днес председателят на обществения съвет на Фонда Иван Иванов. Тази картина обвързва математиката – сечението на Фибуначи, и сградата – емблема на Русе – Доходното здание. Тя е дарение от Мишел Вълчева специално за инициативата и затова Иван Иванов пожела младите състезатели от гимназията, които в събота заминават на международно състезание в Хонг Конг, да носят заряда на тази творба в сърцата си и да се върнат с награди. „Нашите дарители даряват не само пари, но най-вече своите лични усилия, интелект и способности”, каза още Иван Иванов.

Фондът се превърна в гарант за всяко дете, група, отбор, които чувстват, че имат потенциал и възможности да се явят на състезание, така че да могат да разчитат на подкрепа. „Това е най-важното, което успяхме да постигнем като фонд за година и половина”, допълни инициаторът на тази кауза.

Иван Иванов разказа накратко за създаването на Фонд „Математика на бъдещето” през 2013 г. с идея да се подкрепи отборът, който да се яви на престижното математическо състезание в Хонг Конг. „Лесно успяхме да намерим съмишленици и идеята бързо излезе от първоначалните си рамки и решихме да я развием с подкрепата и на други мероприятия и с привличане на нови съмишленици, за да популяризираме и гимназията, и успехите й на градско и вече на национално ниво”, сподели Иванов.

Той съобщи, че в каузата са увлечени бивши възпитаници на гимназията, успешни в своите сфери хора. „Създадохме обществен съвет от 10 активни личности, свързани с Русе и математическата гимназия, успяхме да изградим вътрешни правила за работа на фонда, която ще ни помага и занапред да го развием в желаната от нас посока, така че да се ползва от повече ученици и техните ръководители”, сподели инициаторът на Фонда.

Той благодари на основните виновници за съществуването на Фонд „Математика на бъдещето” – Митко Кунчев, директор на Математическа гимназия „Баба Тонка” – Русе, който го е подкрепил още миналата година и помага за развиването на идеята, а също и на Светослав Михов, който е председател на училищното настоятелство и юридически рамкира работата на Фонда, така че той да работи добре и прозрачно. Председателят на обществения съвет на Фонд „Математика на бъдещето” благодари и на по-активните членове – Анатоли Димитров и Дамян Дамянов и най-вече на журналистите, тъй като една от основните задачи на Фонда е популяризиране на дейността му и на училището. Той пожела успех на отбора, който в събота отпътува за Хонг Конг за международното състезание и благодари на ръководителите му Боряна Куюмджиева и Ивайло Кортезов.

„От учредяването си досега фонд „Математика на бъдещето” е финансирал инициативи с общо 30 хиляди лева, като в момента той разполага с 43 хиляди лева”, съобщи директорът на Математическа гимназия „Баба Тонка” – Русе Митко Кунчев. Общо 20 са регистрираните дарители до сега. С реализацията на идеята за фонд, който да подкрепя учениците и техните преподаватели, се дава възможност на учителите да се съсредоточат върху подготовката за различни прояви, а не върху търсенето на пари, допълни директорът. Той каза още, че към инициативата са се присъединили фондациите „Русе – град на свободния дух” и „Бистра и Галина”.

„Това, което искам да кажа на тазгодишните участници в Хонг Конг е, че зная колко е усилена подготовката и колко време отнема, но си заслужава, тъй като там освен призови места можете да намерите и нови приятели", сподели Никол Иванова от отбора на математическа гимназия – Русе за състезанието в Хонг Конг през 2013 г. Тя допълни, че там е намерила приятели със сродни интереси от различни страни, с различни култури, с които продължава да поддържа контакти.  „Ние успяхме да вземем няколко награди от там, пожелавам същото и на вас”, обърна се Никол към състезателите Никола Казлачев, Даниел Петров, Максим Къснеделчев и Теодор Недев и техния преподавател Боряна Куюмджиева.