Ashgabat
Ashgabat / netinfo

Двама русенци ще защитават честта на България на започващото на 1 ноември в Туркменистан Световно първенство по щанги. Седем мъже и една жена попаднаха в състава на националния тим, който се води от Иван Иванов. Сред тях са двама възпитаници на школата на Тежкатлетически спортен клуб Русе и треньорите Кръстина и Радослав Атанасови – Стилян Гроздев, който стана вицеевропейски шампион през тази година и Ангел Русев, който записа изключителен дебют на шампионата на Стария континент през пролетта класирайки се на пето място.  

Стилян Гроздев
netinfo


На големия подиум се завръщат няколко изключително силни щангисти, сред които Иван Марков, Божидар Андреев и Васил Господинов. Световният вицешампион от 2013 и 2014 г. и европейски първенец от 2014 г. Иван Марков преживя няколко тежки операции на коляното и надеждите сега са, че всичко неприятно около него вече е история.

„Не искам да натоварвам предварително с прогнози и очаквания нито един 
от нашите щангисти. Голямата ни цел е всеки да даде максимума от себе си по време на световното първенство. Имаме добър потенциал, но няма да е леко, тъй като конкуренцията ще бъде много голяма. Искам специално да благодаря на хората по места, на треньорите от центровете за усилията които полагат в подготовката на най-добрите ни състезатели,“ заяви преди заминаването старши треньорът Иван Иванов, който е олимпийски шампион от  Барселона 1992 г.

 

Ангел Русев-европейски шампион!
ТСК

Световното първенство в Ашхабад ще бъде първият голям турнир в щангите, който ще се проведе по новите категории. Наскоро Световната федерация по вдигане на тежести утвърди новите теглови дивизии, като добави по две допълнителни при мъжете и при жените и сега те става общо по 10 във всеки пол. При мъжете са: 55, 61, 67, 73, 81, 89, 96, 102, 109 и +109 кг, а при жените: 45, 49, 55, 59, 64, 71, 76, 81, 87 и +87. Олимпийските категории в Токио 2020 обаче ще са само по 7, като при мъжете отпадат 55, 89 и 102 кг, а при жените 45, 71 и 81 кг.