Дузпи за шахматната корона
Дузпи за шахматната корона / netinfo
Късно вчера в Елиста приключи последната 12-та партия от мача за световната шахматна корона. След неособено напрегната борба се стигна до реми на 47-мия ход. Резултатът в мача е равен 6:6.

За да бъде излъчен краен победител, по регламент днес, ще бъдат изиграни четири допълнителни партии между първенеца на планетата русенеца Веселин Топалов и претендента Владимир Крамник от Русия. Партиите ще се играят по правилата на ускорения шахмат. Всеки от съперниците ще разполага с 25 минути до завършването на срещата, като след всеки изигран ход ще бъдат добавяни 10 сек.

В случай че и този допълнителен мини-мач завърши наравно, ще се пристъпи към две партии по системата „блиц”, при която всеки от шахматистите има 5 минути за обмисляне на ходовете. Ако и тогава не се излъчи победител, ще бъде приложен екстремалният вариант на „внезапната смърт”. При тази ситуация играещият с белите фигури има 6 мин. срещу 5 мин. за съперника.

Особеното е, че при равенство за победител се обявява играещият с черните фигури. Разпределението на цветовете се определя чрез жребий.