Четирима млади математици от Русе ще участват в състезание в Хонг Конг, ако намерят пари за път
Четирима млади математици от Русе ще участват в състезание в Хонг Конг, ако намерят пари за път / netinfo
Фондация "По Льонг Кук" ежегодно организира международно състезание по математика за ученици до 14 години. Форумът е еквивалент на международната олимпиада по математика за ученици до 20 години.

Състезанието ще се проведе от 16 до 20 юли 2007 г. и в него участват само отбори по покана. Всички разходи по време на престоя в Хонг Конг са за сметката на организаторите, а пътните разходи се поемат от участниците.

Град Русе вече два пъти е участвал в състезанието и са получени общо 5 бронзови медала. Четиримата талантливи математици, които са включени в отбора за състезанието са ученици от шести и седми клас от Математическата гимназия.

Слави Георгиев е в шести клас. През последните 4 години постоянен победител на Европейско Кенгуру и математическия турнир Паисий Хилендарски. Участва във всички математически състезания и е неизменно е в челната тройка. Заема 6 място в националната ранглиста на състезанията по информатика, печелил е І място на националната олимпиада по информатика – Стара Загора 2006 г.

Иван Иванов, също от шести клас в МГ, участва във всички математически състезания и заема призови места. Увлича се от информатика.

Яница Пехова е седмокласничка. Неизменно участва във всички математически състезания и олимпиади от 4 години. Печели първи места на Коледното и Великденското математическо състезание, олимпиадите по математика и състезанията на Математическата гимназия.

Николай Николов, също от седми клас в Математическата, завоюва бронзов медал на международното състезание в Хонг Конг през миналата година, а отборно спечели четвърто място. Участва и в състезания по информатика.

Съюзът на математиците и ръководството на МГ "Баба Тонка", заедно с родителите на учениците полагат усилия да съберат необходимите 13 000 лв за пътни разходи на отбора.

Фирмите, които вече са подали ръка на младите таланти са: Скални материали, СЕТ, Тераком, Мегахим, Коректа реклама, Финес, Хлебозавод – Русе, Интис и Главболгарстрой.

Екипът, който организира участието на математиците ни в състезанието в Хонг Конг, моли всички, които могат да подкрепят имициативата да приведат пари на сметката на Съюз на математиците в България - секция Русе, Банка ДСК АД - Русе, IВАN: ВG32SТSА93000006356991, ВIС: SТSАВGSF.