Български и румънски данъчни в обща борба с нелоялни търговци
Български и румънски данъчни в обща борба с нелоялни търговци / netinfo
Румънските данъчни служители са задържали камион превозващ плодове от български търговец към румънска фирма. При внезапната проверка те установили, че шофьорът няма фактура, а само документ за превозваната стока известно като „ЧМР-е”. След направена проверка е установено, че румънският получател е от т.нар. тип „липсващ търговец”.

Всички страни в ЕС използват обща терминология, съгласно която “липсващ търговец» е лице, което не изпълнява данъчните си задължения, не плаща ДДС и в повечето случаи не подава данъчна декларация. Обикновено неговият адрес е пощенска кутия или жилище с фалшива регистрация и има неясна стопанска дейност. „Липсващият търговец” често работи под формата на частна компания, чиито директори са подставени лица. В повечето случаи това са чуждестранни компании, регистрирани в някой “данъчен рай”, където европейските данъчни администрации нямат достъп до счетоводната им документация и други бизнес-документи. Има, обаче, размяна на информация за много такива сделки, осъществени от „липсващи търговеци”. В момента русенските приходни инспектори работят по сигнали от румънските си колеги за няколко заддунавски клиенти на русенски фирми, които са разследвани от наказателните институции на Румъния.

Те са „пропуснали” да регистрират някои съвместни търговски операции в счетоводната си документация, като в един от случаите става въпрос за сума над 150 000 евро. При нашите ревизори се получава информация и за румънци, които имат многобройни бизнес-отношения с партньори в Русенска област, но често в Румъния са разследвани за данъчни измами, укриване на търговски документи и регистри и отказ да сътрудничат на данъчните власти.

Приходните инспектори в ТД на НАП – Русе пък информират колегите си за случаите, при които обикновени румънски граждани пазаруват от русенски фирми стоки за лично потребление – хранителни продукти, мебели, техника и др., а като купувачи във фактурите им се вписват румънски фирми. Така пък хитруващи русенски бизнесмени печелят от невнасянето на ДДС. Това се засича от ревизорите чрез евросистемата ВИЕС, защото всички сделки на русенски търговци, регистрирани по Закона за ДДС, се проследяват при продажба на стоки на техни партньори, регистрирани в страни-членки на ЕС. Проверките по разменените сигнали продължават и при установяване на несъответствия във фирмите ще се извършват задълбочени ревизии.