/ Областна администрация-Русе
Традиционният тридневен поход „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“ се проведе от 13-ти до 15-ти юли. И тази година началото беше дадено при с. Новград, където четата слиза през нощта на 6 срещу 7 юли 1868 г.

По стъпките на четата
Областна администрация

Паметта на героите беше почетена с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя от участниците в похода и местното население. Всеки от походниците имаше възможност да се включи в кратки исторически беседи в населените места, от където преминаваше маршрутът, а именно селата Хаджидимитрово, Караисен, Вишовград, местността Канлъдере и Свежен.

По стъпките на четата
Областна администрация

По традиция кулминацията на честванията беше на връх Бузлуджа, където беше отслужена панихида в памет на загиналите. Там се проведе и възстановка под надслов „150 години Бузлуджанска епопея“, в която участваха представители на Национално дружество „Традиция“, Комитет „Родолюбие“ и Сдружение „Хайдути“ от цялата страна.

По стъпките на четата
Областна администрация

Интересен факт е, че през идната 2019 година се планира за първи път походът да достигне до връх Кадрафил, където според някои изследвания се намира лобното място на Хаджи Димитър.

По стъпките на четата
Областна администрация

В инициативата се включиха жители на Новград и околните села, представители на Областна администрация Русе, „Сдружението на бившите областни управители на Русе“, и Туристическите дружества от Русе, Бяла, Борово и Ценово. Събитието беше под патронажа на областния управител на област Русе Галин Григоров.