Той бе изграден с частна инвестиция върху общински терен
Буферен паркинг за около 700 камиона заработи край ГКПП "Дунав мост" при Русе. Той бе изграден с частна инвестиция върху общински терен.

Това съобщи кметът на Русе Пенчо Милков. Досега тировете изчакваха да преминат ГКПП "Дунав мост" по пътя Русе-Мартен и по международния булевард "България". Това затрудняваше, а на моменти блокираше движението, заради което русенци масово недоволстваха. 

Километрични опашки от автомобили на „Дунав мост” при Русе (ВИДЕО)

Милков припомни, че общината е получила през миналата година 1 млн. лева при подписване на договора с фирмата, изградила паркинга. "Всяка година в общинския бюджет ще постъпват по 600 000 лева от частния инвеститор за отстъпването правото на строеж. То е за срок от 30 години", каза Милков.  

Той заяви, че буферният паркинг е процес и очаква да види дали системата ще заработи. Това включва връзка с граничния пункт, пейджъри и табла за известяване реда за преминаване през "Дунав мост".

"Бях на място и съм обнадежден. Искам да видя как транспортните фирми възприемат новата реалност", обясни Милков.  По думите му таксата за престой на камион на паркинга е 11 лева без ДДС за българските фирми, сключили договор. За чуждестранните превозвачи тя е по-висока.

В паркинга има две сгради с много тоалетни и бани, които шофьорите могат да използват. Изгражда се и заведение за хранене. Милков каза още, че ако системата заработи, общината е в готовност да почисти булевардите "България" и "Тутракан", замърсени при престоя на тежкотоварните камиони.

20-километрова опашка от камиони на ГКПП „Дунав мост“ при Русе (ВИДЕО)

"Влизането на камиони в паркинга не е задължително, а доброволно. Забранен е обаче престоят на булеварда. Камионите могат да изчакват и на всяко друго разрешено за престой място. Но на булеварда не трябва да има вече камиони.

Не трябва да има забавяне на трафика от превозни средства към работните места, към дома на хората. Шофьорите на камиони ще трябва да се съобразят с реда, който Русе е създал", заяви Милков. 

Той обясни, че ако в определени ситуации паркингът не успее да побере камионите, те ще изчакват в участък от международния булевард "България". Милков каза още, че с отпуснатите от държавата 3 млн. лева се изгражда и общински паркинг за камиони, който е с капацитет 75 места. 
Мартин Пенев, БТА