БРТПП настоява за премахване на таксите на Дунав мост
БРТПП настоява за премахване на таксите на Дунав мост / netinfo

Управителният съвет на Българо-Румънската Търговско Промишлена Палата изпрати декларация до правителството на Бойко Борисов. В нея се казва, че остава неразрешен един изключително наболял проблем – съществуващите такси за преминаване на пътници и товари през единствения все още мост над река Дунав, свързващ България и Румъния. „Тези такси са значителна пречка за свободното движение на стоки и хора между двете страни и за пълноценното развитие на икономическите връзки и социалния обмен между България и Румъния. От друга страна, таксите са предпоставка за възникване на корупционни практики, а приходите от тях не допринасят за по-доброто състояние на моста, чиято настилка е амортизирана, а осветлението особено в българската половина почти липсва.”, пише още в писмото.

Организацията обещава да подпомага и развива икономическите връзки между България и Румъния, като подчертава, че през последните години българо-румънските икономически отношения се развиват изключително динамично, а търговията между двете страни расте със стабилни темпове. За 2008 г. стокообменът между България и Румъния е 2,36 млрд. евро, като това представлява ръст от 52% спрямо предходната година.

Представителите на Българо-Румънската Търговско Промишлена Палата
заявяват, че разчитат политическата воля за отпадане на таксите да се трансформира в реални стъпки от страна на новото правителство. Положителните ефекти от тази стъпка ще надвишат многократно пропуснатите ползи, като приходи в националния бюджет от тези такси.

Друг проект с голяма важност за развитие на конкурентоспособността на българската икономика и на северните планови региони е изграждане на автомагистрала Шумен-Русе и свързване на естествения транспортен коридор р. Дунав при Русе с международно летище и пристанище Варна чрез магистрален път. Това би оказало пряко положително влияние върху икономическото развитие и инвестиционната привлекателност на северната част на България. В декларацията се отбелязва факта, че Румъния приключи с изграждането на автомагистралата от Букурещ до Дунав мост.