Асоциация Дислексия връчва Знак за качество на три училища
Асоциация Дислексия връчва Знак за качество на три училища / Дарик Русе, Искра Георгиева

Асоциация Дислексия – България  ще връчи Знак за качество „Училище, толерантно към деца с дислексия” на три професионални гимназии Училището по дървообработване „Йосиф Вондрак”, по облекло „Недка Иван Лазарова” и по строителство „Пеньо Пенев”. Инициативата е част от проект „DYSLEXIA VETO“, който Асоциацията реализира през последните две години. Така нареченият Знак за качество се прилага успешно във Великобритания за училища, колежи, университети.

Системата от стандарти, на които трябва да отговарят училищата, претендиращи да получат Знака, не само бе преведена на езиците на страните – партньори, но и бе преработена, за да отговори в най-пълна степен на особеностите на националните образователни системи. Базираният на новите технологии тест за установяване симптоми на дислексия и други обучителни затруднения при учащите, бе преведен и адаптиран, за да отговори на конкретните потребности.

Специалистите от Асоциацията проведоха за първи път в страната масово обучение на учителите за разпознаване симптомите на дислексия и подходящите стратегии за работа с учениците, при които се установи подобно затруднение. Осъществено бе тестване на големи групи ученици в трите професионални гимназии с помощта на разработения онлайн тест. Бяха разработени и предоставени на училищата набор от информационни материали по проблема.

Трите професионални гимназии са първите и единствените засега в България училища, където са предоставя адекватна подкрепа, съобразена с потребностите на учащите с дислексия и други обучителни затруднения.