/ netinfo
Носителката на престижното отличие "КРИСТАЛНА ЛИРА - 2018" на СБМТД в категория „МЛАД ИЗПЪЛНИТЕЛ“ /за ролята на Демна от „Нестинарка“/ Анелия Димитрова – примабалерина на балета на Старозагорската опера, притежава всички качества на звезда.

Млада балерина е новият художествен ръководител на балета в Операта

Тя тихо превзема своите мечтани върхове - еднакво блестяща в своите превъплъщения както в класическия, така и в съвременния балетен репертоар. Очарователна и завладяваща със своята неподправена артистичност, със стабилна техника и вярна в интерпретацията на различни танцови стилове. Ролята на Демна е нейният голям шанс и тя се изкачи на танцовия Олимп с лекота.

На 28 февруари, от 19.00 часа Анелия Димитрова ще танцува на сцената на Доходното здание в Русе заедно със своите колеги от младия многонационален балет на Старозагорската опера в спектакъла на танцовата драма „Нестинарка“ по музика на Марин Големинов.

В главните роли ще ѝ партнират Фредерико Пинто /в ролята на Найден/, Ромина Славова /Струна/, Станко Танев /Старецът/, Ивайло Янев /Кольо/. Анелия Димитрова е родена на 1 септември 1989 г. в Стара Загора. Завършва НУМСИ “Христина Морфова“, специалност „класически балет“ в класа на Алида Бонева. Паралелно с това от 5-годишна и до сега посещава Балетната школа на Снежана Дескова. След завършването на музикалното училище кариерата на Анелия като балерина продължава в чужбина.

От месец март 2015 г. е в състава на балетната трупа на Старозагорската опера. Талантливата балерина веднага е забелязана от настоящия художествен ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора Силвия Томова и за кратък период Анелия Димитрова натрупва сериозен репертоар от главни солистични роли: Жулиета от „Ромео и Жулиета“ по музика на П.И.Чайковски, Нела от „Делвата“ от Алфредо Казела, Одета-Одилия в „Лебедово езеро“ от П.И.Чайковски, Снежанка от „Снежанка и седемте джуджета“ от проф.Александър Йосифов, „Фантастичното дюкянче“ по музика на Джоакино Росини/Оторино Респиги, Маргарита от музикалния танцово-театрален спектакъл „Валпургиева нощ“ по музика на Шарл Гуно – спектакълът бе специално подготвен за ММФ „Моцартови празници“ в Правец и заснет от БНТ. През ноември 2018 Анелия Димитрова направи своя зашеметяващ дебют в ролята на Китри в премиерния спектакъл на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус.

650 участници от 3 континента на Мартенски музикални дни

От 2017 година Анелия Димитрова е примабалерина на Балета на Държавна опера-Стара Загора. Огромният талант на Анелия блесна с пълна сила в спектакъла на танцовата драма „Нестинарка“ от Марин Големинов, /премиера на 23 май 2018 г. на сцената на Старозагорската опера/. Анелия Димитрова като Демна е ярко постижение в балетното изкуство днес у нас. Безспорните качества на примабалерината в тази роля, нейното пълно отдаване на образа, вживяване и пресъздаване на високо-художествено ниво бе оценено от хореографа на постановката Олеся Пантикина.

Ето какво споделя тя пред Портал „Култура“: „Изключително щастливо обстоятелство е, че разполагаме с нея за ролята на Демна – продължава Олеся Пантикина. Познавам я като класическа балерина, но не очаквах това, което открих като потенциал, емоция, като усет за стил и издръжливост.

За двамата водещи солисти е неистово, изключително интензивно танцуване, изтощително - и физически, и емоционално. Тя не слиза от сцената от първата до последната минута на спектакъла. Моите Демни обикновено плачат по някое време, Анелия проплака още в началото, когато усети вкуса на образа. Казах ѝ: Плачи, плачи. Това е добър знак. Обикновено за Демните това е психически тежък спектакъл.“ За ролята си на Демна в „Нестинарка“ Анелия Димитрова получи блестящи отзиви в различни публикации:

„Забележителни солисти в „Нестинарка” на 21 век. Модерни млади хора. Тя – Анелия Димитрова от Стара Загора. Анелия е светещо кълбо от нежност, любов, страдание. Изящни ръце, крака, глава, пълна отдаденост на образа, истинска Демна. Сякаш нея е зърнал Константин Петканов, преди да напише разказа си.

Забележително постижение на младата балерина, която има невероятна дълбочина в състоянията, удивителна лекота в преминаването през тежките фигури, фино усещане за свързване с другите герои, много тънка сетивност." - http://dolap.bg/ "В спектакъла на премиерата в главната роля публиката бе приятно изненада от изкуството на Анелия Димитрова в ролята на Демна. Изключително фина и артистична, тя пресъздаде образа на момичето, познало вълшебството на любовта, с дълбоко проникновение и вдъхновение.

Нейният партньор Фиорди Лоха (Албания) в ролята на Найден открои не само характера на влюбения младеж, но заедно с Анелия сътвориха дует, който дари публиката с удоволствието да стане съпричастна към този апотеоз на красотата и вдъхновението на влюбената двойка". http://www.nbp.bg/ Още по темата „Нестинарка“ и участието на Анелия Димитрова: Документален филм на БНТ 2 за „Нестинарка“ на Държавна опера-Стара Загора https://www.bnt.bg/bg/a/na-opera-s-bnt-2-nestinarka-24062018