/ Thinkstock/Getty Images
20 писма от ученици постъпиха във Фондация „Русе - град на свободния дух“ в рамките на конкурса „Посланик на свободния дух в моето училище“. За приза чрез видео са предложени 21 учители от 13 училища.  

В Русе 11 ученици се включиха в инициативата „Мениджър за един ден“

Конкурсът се провежда по инициатива на Фондация „Русе - град на свободния дух“ с подкрепата на Фондация „Еконт“. Той е посветен на Деня на народните будители. Според регламента учителите можеха да бъдат номинирани чрез кратко видео от един ученик, от група ученици или от цял клас.

Изискването беше предложението да бъде добре аргументирано и да включва следната информация: име на номинирания учител; училище; предмет/и, по който/които преподава; име на номиниращия (име/клас/училище); професионални постижения на номинирания;

Нужно беше още номинацията да съдържа отговор на въпроса, защо номинираният заслужава званието “Посланик на свободния дух”. За първи път през тази година бяха номинирани трима учители от СУ „Свети Паисий Хилендарски“ в град Сливо поле.

Пет медала за русенските студенти от Олимпиадата по компютърна математика в Пампорово

Най-активни бяха децата и младежите от Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“, които номинираха пет преподаватели. Претенденти за приза има от СУ "Васил Левски", СУЕЕ „Св. К. К. Философ“, ОУ "Иван Вазов", ОУ "Васил Априлов", ОУ "Любен Каравелов", ОУ "Ангел Кънчев", ПГТ "Иван П. Павлов", ПГЕЕ "Апостол Арнаудов", СУ "Йордан Йовков", ОУ "Отец Паисий" и Ученическа спортна школа, СК „Локомотив“, СК „Спартак“.

Номинациите ще бъдат разгледани от жури в състав:

  • д-р Страхил Карапчански – Зам.-кмет „Европейско развитие“ и Председател на УС на Общинска фондация „Русе - град на свободния дух“;
  •  г-жа Ирена Петрова - Директор на Дирекция „Култура и образование“ в Община Русе и Член на УС на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“;
  • г-жа Мария Георгиева – Гл. експерт „Връзки с обществеността“ в Община Русе и Член на УС на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“;
  •  г-жа Елена Минкова – Изпълнителен директор в Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“;
  • г-жа Венцислава Николова –Председател на Фондация „Еконт“

Съобразно подадената информация и мотивите, посочени от учениците, журито ще определи пет носители на приза „Посланик на свободния дух в моето училище“. 

Наградите ще бъдат връчени на тържествена церемония, която ще се състои на 1 ноември, от 13:00 часа, в зала „Европа“ на Доходно здание.