/ netinfo
С пет медала и шест грамоти се завърнаха русенските участници от VII Национална студентска олимпиада по Компютърна математика „Акад. Стефан Додунеков“, провела се в к.к. Пампорово. Златно, две сребърни и две бронзови са отличията, заслужени от студентите, които се обучават в бакалавърска и магистърска степен в Русенския университет.

Повече от триста доклада бяха изнесени в Годишната международна научна конференция в Русенския университет

Златният медал е за Слави Георгиев, който е втори курс в магистърската програма „Математическо моделиране във финансите, застраховането и социалното дело“, двата сребърни са на Борислав Чакъров, спец. „Финансова математика“, 4 курс и на Борислав Кошаров, спец. „Компютърни науки“, 4 курс.

Ролята на академичните медии обсъждаха на кръгла маса в Русенския университет

Други двама четвъртокурсници от „Компютърни науки“ завоюваха бронзови медали - Светослав Хаджииванов и Искрен Иванов. Единствената дама в отбора - Кристина Стефанова, спец. „Компютърни науки“, 3 курс се завърна с грамота.

В олимпиадата участваха 61 студенти от единадесет български университета от Русе, София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Благоевград. При изключително голяма конкуренция, състезателите решаваха за 4 часа 30 сериозни математически задачи чрез система за Компютърна математика MATLAB/MuPAD.

Русенски студентски отбор участва в Европейската седмица на кодирането

Подготовката на русенските състезатели бе сериозна и задълбочена, и бе проведена от преподавателите в катедра „Приложна математика и статистика“ във Факултет „Природни науки и образование“ - гл. ас. д-р Стефка Караколева и гл. ас. д-р Иван Георгиев.

Участието на отбора стана възможно благодарение на подкрепата на ръководството на висшето училище и финансовата помощ от фонд „Научни изследвания“ и Студентския съвет при Русенския университет.