10 деца с проблемно поведение започват занимания по конна езда
10 деца с проблемно поведение започват занимания по конна езда / БАЛИЗ Плевен

Занимания по конна езда започват от тази седмица 10 деца и младежи с проблемно поведение и социална дезаптация, които посещават Центъра за деца на улицата към Комплекса за социални услуги за деца и семейства.

Целта на дейността е чрез занимания по конна езда да се ангажира целенасочено вниманието на децата, да се насърчи социалната им изява, да им се даде възможност за справяне с интелектуални , емоционални, възрастови  проблеми. Заниманията са втората част от проекта „Деца срещат своите нови приятели – конете”, който се реализира в партньорство от Клуб по конен спорт „БТБ – Русе”, Сдружение „Еквилибриум” и Клуб „Отворено общество” – Русе с финансовата подкрепа на Институт „Отворено общество” -София.

През първата фаза на проекта 11 деца  със специални потребности бяха включени в занимания по хипотерапия. ( 6 деца и младежи, настанени в Центъра за настаняване от семен тип „Розовата къща” и 5 деца, клиенти в Центъра за обществена подкрепа към Комплекса за социални услуги за деца и семейства). По мнението на специалистите хипотерапията  е оказала изключително благотворно влияние върху децата.

Срещите с животните и заниманията на открито са ги стимулирали към по-активно движение, емоционалност и готовност за комуникация. Доклад за цялостното въздействие върху двете групи  деца от срещата с новите им приятели – конете, ще бъде направен на кръгла маса, планирана за 17 април.