„Живот без дрога” става многобой
„Живот без дрога” става многобой / Радка Минчева, архив
„Живот без дрога” става многобой
48646
„Живот без дрога” става многобой
  • „Живот без дрога” става многобой

Два нови елемента има в тазгодишното издание на традиционния конкурс „Живот без дрога", за който вече вървят записвания - съобщиха от полицията в Разград. За пръв път ще има награда за изпълнение на кавър версия на известни песни, освен това  инициативата ще има и спортни елементи - седмица след музикалната част ще има спортен многобой на тема „Живот без дрога".

На 21 март ще е 13-тото поред издание на конкурса за авторска песен-послание срещу употребата на наркотици. Право да участват в него имат ученици от област Разград от V до ХІІ клас. Те трябва до 20 февруари да представят в Центъра за работа с деца заявките си за участие в музикалното събитие. Специално жури оценява най-добрия текст, най-добрата музика, както и най-доброто изпълнение в три раздела - индивидуално, на вокални групи и на вокално-инструментални групи. Един нов приз е предвиден тази година - той е за изпълнение на кавър версия на известна песен.

Седмица след концерта ще се случи другият нов елемент в инициативата „Живот без дрога". Той е спортен и е насочен към две възрастови групи - V-VІ клас и VІІ-VІІІ клас. В спортния многобой ще участват шестчленни отбори от по три момичета и три момчета. Тимовете ще се състезават в занимателни спортни игри, при които се изисква бързина, точност и сила. Състезанието ще се проведе на спортната база на ОУ"Васил Левски"-Разград.

И за спортната надпревара срокът за записване е 20 февруари, но в пресцентъра на ОДМВР.

Полицейската дирекция е основният двигател и автор на инициативата, с която се осъществява превенция на разпространението и употребата на наркотични вещества сред подрастващите и насочване на младите хора към осмисляне на свободното им време чрез поощряване на творческите и спортните им изяви като алтернатива на рисковото поведение.

Партньори на ОДМВР-Разград в организацията са: Център за работа с деца - Разград, Музикална школа "Илия Бърнев", РИО на МОМН, отдел "Образование" при Община Разград, Драматичен театър "Антон Страшимиров" и Общински културен център -Разград. Финансирането на инициативата е изцяло чрез дарители от местния бизнес. Дългогодишни спонсори са "Амилум - България" ЕАД и "Балканфарма - Разград" АД, като чрез тяхната финансова помощ се осигуряват награди на отличилите се и предмети с логото на инициативата за всеки участник.