/ iStock/Getty Images
В Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Разград са осигурени безплатни бързи тестове за пристигащите украински бежанци, съобщиха от областната администрация.

Жителите на областта, които настаняват група в хотел или човек в частното си жилище, е необходимо да осъществят контакт с РЗИ за тестване за коронавирус на хората от Украйна, ако такова не е направено при влизане в България и съответно нямат зелен сертификат.

Бежанците имат възможност да се тестват и в Приемното спешно отделение към разградската болница, както и да бъдат прегледани там при необходимост. При нужда от медицинска помощ се препоръчва да бъде посетен Център за спешна и неотложна помощ, за което не се дължи заплащане.

В тридневен срок домакинът или приемащата организация е длъжен да регистрира настанените в Районно управление на МВР по местоживеене, посочват още от областната управа. 

От държавната институция припомнят, че е създаден Областен координационен център, който ще обработва информацията от анкетните карти и координира действията с Бюрото по труда, Регионалното управление на образованието, Българския червен кръст за последваща помощ и подкрепа. Сигнали се приемат на имейл: rz.oblast@rz-government.org. 
БТА