огън пожар
огън пожар / pixabay.com
Тройно са се увеличили пожарите без материални загуби в област Разград, съобщи главният инспектор Светломир Димитров от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Той посочи, че от юни до началото на октомври произшествията без щети в региона са общо 255 при 78 за миналата година.

Най-много от пожарите без преки загуби са били в сухи треви, храсти и сметища, като са засегнати десетки декари. По думите на Димитров основна причина за повечето от запалванията е човешката небрежност. Регистрираните произшествия с материални загуби са 46, само с три повече в сравнение със същия период на миналата година. При инцидентите е загинал един човек, а двама са пострадали, каза Димитров. Той посочи, че за отчетния период огнеборците в Разградско са се отзовали на общо 372 сигнала, двойно повече спрямо миналата година, когато служителите са реагирали на 187 повиквания.

По думите на Димитров най-натоварени за екипите на пожарните служби са били август, септември и първите дни на октомври, като се е стигало до гасенето на от 10 до 13 пожара на ден.

През тази година огнеборците са реагирали на девет лъжливи повиквания, с четири по-малко спрямо 2018 година. През периода няма възникнали пожари в горски масиви, заяви още главният инспектор Димитров. В допълнение той припомни и препоръките за внимателно боравене с огън - на открито и през предстоящия отоплителен сезон.
БТА