Терез и Масуд
Терез и Масуд / БГНЕС
Двете лъвчета Терез и Масут, които бяха родени в зоокъта в Разград, ще бъдат  транспортирани в спасителния център в Холандия. Това съобщава сайтът на Министерството на околната среда и водите.
„Търсехме законово решение с възможно най-добрите грижи за двете лъвчета“. Това е обявил на брифинг министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той добавил, че това решение е взето заедно с изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.
„Утре лъвчетата ще заминат за спасителния център в Холандия“, обявил д-р Дамян Илиев. „Решението на агенцията е да направим най-доброто за здравето на лъвчетата,“ казал той и допълнил че има клинично заключение от ветеринарни лекари, че в България няма възможност за нужния ежедневен контрол на здравословното им състояние, в това число лабораторен и рентгенов.  „Необходима е специализирана грижа по време на лечението. Затова считаме, че е най-добре лъвчетата да бъдат транспортирани в спасителния център в Холандия, където ще бъдат в условия на по-добра експертиза по отношение на грижи и лечение“,  казал още д-р Илиев.
Сагата с двете лъвчета започна още с раждането им на 8 септември 2017 г. В зоокъта в Разград по-младата лъвица ражда три лъвчета, отказва да се грижи за тях, а в клетката с големите лъвове трите малки са стъпкани, едното умира. По сигнал на разградчанка другите две са изведени от там, в първите си часове извън клетката за тях се грижат от Ветеринарен център „ВиваВет“-Разград, след което са транспортирани в София, където грижата за тях поемат от фондация „Дивите животни“, ангажира се и фондация „Четири лапи“. Междувременно става ясно, че разградският зоокът е незаконен, лицензът му е изтекъл, няма и условия за отглеждане на общо седемте лъва с новородените. Община Разград подписа меморандум с „Четири лапи“, с който организацията бе ангажирана да настани пет от лъвовете в спасителни центрове, а местната управа да подобри условията в зоокъта за оставащата двойка по-млади лъвове. През декември от „Четири лапи“ извършиха на място пълни медицински изследвания на петте лъва, което на животните се случваше за пръв път. На мъжките бе извършена вазектомия, ветеринарите установиха, че лъвът Асен е болен и той бе транспортиран в зоопарка в София. При тези прегледи стана ясно, че по-възрастната лъвица отново е бременна и по-късно заедно с партньора й, който е и неин брат, също бяха преместени в София, лъвчето обаче се роди мъртво.
Междувременно стана ясно, че от община Пазарджик са заявили желание да им бъдат дарени двете малки лъвчета за техния зоопарк. Заявлението, превърнато в докладна, бе внесено на сесия на Общински съвет-Разград от кмета д-р Валентин Василев и въпреки общественото недоволство предимно сред екоорганизации и по-малко сред разградчани, предложението бе прието. Ден по-късно след протест пред Министерски съвет премиерът Бойко Борисов и екоминистърът Нено Димов заявиха, че лъвчетата ще заминат за Спасителен център в Холандия, откъдето също бяха подали заявление до общината, но няколко дни по-късно и то не влезе на декемврийската сесия. В началото на Новата година решението на местния парламент бе върнато от Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен за ново разглеждане като основния аргумент за обявяването му за незаконно бе липсата на документи за собственост от страна на общината, което кметската управа призна на сесията. Такива документи обаче внезапно се появиха няколко седмици по-късно на заседанията на постоянните комисии към Общинския съвет преди януарската сесия, за която бе насрочено повторното разглеждане на докладната. Казусът стигна и до прокуратурата, при това от две страни. Първо кметът Василев сигнализира, че в деня на сесията „Четири лапи“ се готвят да изведат лъвчетата от страната към Холандия без да уведомят собственика община Разград, а после независимата съветничка Милена Орешкова подаде сигнал в прокуратурата относно издаването на документите за собственост, което според нея е извършено постфактум на разпореждането от страна на Община Разград с движими вещи-частна общинска собственост, с цел заличаване на проявена небрежност или безстопанственост от длъжностни лица. Двата сигнала са обединени в една преписка и до петък прокурорът, на който са разпределени, трябва да прецени дали да се образуват досъдебни производства и Районна или Окръжна прокуратура да работи по тях – съобщи днес за Дарик-Разград окръжният прокурор Тихомир Тодоров.
На повторната сесия по темата съветниците потвърдиха прегласуваха решението си от декември, като „по Соломоновски“ го обогатиха, решавайки да изпратят Терез и Масуд в Пазарджик, а Асен, Рая и Пилко(който според някои документи е Хектор) – в холандския спасителен център. Трима съветници бяха против, петима се въздържаха, „за“ гласуваха 21, целите групи на ДПС и ГЕРБ, трима от независимите и отделни представители от другите политически сили.
Днешното решение на БАБХ бе предшествано и от още един по-продължителен и по-многолюден протест в София, както и от коментар на премиера Борисов по време на среща с бизнеса, според него Общински съвет-Разград проявява „инат страшен“. Той допълни още, че „мястото на лъвчетата е в Холандия, защото там те могат да бъдат приучени към бъдещ живот на свобода в Африка. Като човек, който се занимава с животни, им казвам - генетично увреждане имат, размножават се братя и сестри.“