Разград си раздаде лъвовете: малките - в Пазарджик, големите – в Холандия
Разград си раздаде лъвовете: малките - в Пазарджик, големите – в Холандия / Радка Минчева
Пет от седемте лъва в разградския зоокът имат ново местоживеене според новото решение на Общински съвет-Разград. Местните парламентаристи отново решаваха съдбата на четиримесечните Терез и Масуд, тъй като предишното им решение от декември 2017 г. бе върнато за ново обсъждане от Областния управител Гюнай Хюсмен.

Втора жалба в прокуратурата заради лъвчетата

Основният аргумент на губернатора бе, че общината няма документи за собственост върху малките лъвчета, документи бяха представени от местната управа едва през тази седмица по време на заседание на постоянните комисии на Общинския съвет.

Прокуратурата влиза в сагата с лъвчетата: Кметът я сезира, че в петък общинските животни заминават за Холандия без разрешение от собственика

За тяхното издаване постфактум вчера независимият съветник Милена Орешкова сезира прокуратурата, която също от вчера разследва и опита за извеждането на двете лъвчета в Холандия от фондация „Четири лапи“ без знанието на собственика.

На сесията днес съветниците обсъждаха две докладни, свързани с лъвската колония в разградския зоокът. Първата бе свързана с връщането на предишното им решение от Областния управител.
 

Разград си раздаде лъвовете: малките - в Пазарджик, големите  в Холандия
Радка Минчева


Възможностите бяха да потвърдят решението си, да не го приемат или да го изменят. Едно предложение за гласуване постъпи по казуса – съветникът от „Кауза Разград“ Божинел Христов предложи прегласуване на същото решение, но с допълнена нова клауза. Тя е свързана с бъдещето на три от възрастните лъвове – болния Асен и 12-годишните Рая и Пилко.

Христов предложи те да бъдат предоставени на Холандския спасителен център „Фелида“, а Масуд и Терез да бъдат дарени на зоопарка в Пазарджик. След предложението му от ДПС поискаха 10-минутна почивка, след която председателят на групата д-р Левент Апти сведе на групата позицията, която трябва да заеме, изявления нямаше, но съветниците от тази политическа група заедно с колегите си от ГЕРБ гласуваха най-компактно в сравнение с останалите – всички бяха „за“ даряването и на петте лъва.

Ето резултатите от вота: 21 съветници гласуваха „за“: всички от ГЕРБ, всички от ДПС, независимите Янка Георгиева, Фатме Селим и Рейхан Вели, Божинел Христов и Владимир Димитров от „Кауза Разград“, Митко Ханчев и Веселин Спасов от Реформаторския блок; против решението бяха трима: независимата Милена Орешкова, Калоян Монев от „Кауза Разград“ и Иво Димитров от Реформаторския блок; „въздържал се“ бяха петимата съветници от БСП.

Разградските лъвчета отново хващат пътя за Пазарджик

След това решение само юристите в залата разбраха защо бе обсъждано и гласувана и докладната на Милена Орешкова, която предлагаше и петте лъва да се предоставят на холандския спасителен център.

Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев обясни, че в първата докладна лъвовете били с имена, а в тази на Орешкова с номера на микрочипове и паспорти. След словесна престрелка предимно между Орешкова и кмета Василев тази докладна не бе приета – 2 гласа „за“, 15 „против“, 20 „въздържал се“.

В отговор на журналистически въпрос след гласуването заместник-кметът Галина Георгиева обясни, че лъвът „Пилко“, за който бе взето решение от общинските съветници е всъщност лъвът „Хектор“, първото име било според акта за приплод, а второто – според паспорта му.

Заплитат Пазарджик и Разград в лют скандал за две лъвчета

Така на този етап в разградския зоокът остава една двойка лъвове, относно площта, на която трябва да бъдат отглеждани, отговаряме на изискванията на закона – заяви кметът Василев.

Междувременно за втори път стартира подготовка за протест пред Министерски съвет в подкрепа на преместването на двете лъвчета в Холандия, а след това в убежище за лъвове в ЮАР. Протестът, организиран от фондация "Четири лапи" е на 1 февруари в 12:00 часа.