Заплитат Пазарджик и Разград в лют скандал за две лъвчета
Заплитат Пазарджик и Разград в лют скандал за две лъвчета / netinfo
Общините Пазарджик и Разград са на път да влязат в грандиозен скандал, в основата на който е договорка за две лъвчета. Става дума за бебетата Масуд и Терез от разградския зоокът - бебетата, които едва оцеляха, след като бяха жестоко стъпкани от родителите си.

Те бяха излекувани и възстановени с помощта на фондации като „Четири лапи“ и „Диви животни“, дарители и доброволци в столична ветеринарна клиника.

След това е договорено настаняването им в спасителен център в Холандия, където вече ги очакват и строят за тях ограждение. За преместването е подписано споразумение с „Четири лапи“. На по-късен етап е организирано прехвърлянето им в LionRock в ЮАР, където да растат в естествена среда.

Стартира втора спасителна акция за лъвчетата: Срещу предоставянето им на зоопарка в Пазарджик

Изненадващо обаче, кметът на Разград д-р Валентин Василев внася докладна записка за даряването на двете малки на зоокъта в Пазарджик след получено от пазарджишкия му колега заявление. Предстои гласуването на документа в комисии и на сесия на Общинския съвет.

Още при оповестяването на тези намерения обаче спасителите на лъвчетата дават ясно да се разбере, че няма да допуснат бебетата да бъдат преместени от един зоопарк в друг, макар и с по-добри условия.

Обясняват, че в развитите страни зоопарковете са така организирани, че животните не са затворени в клетки. Природозащитници са категорични, че след инцидента и излезлите след него скандални факти Община Разград няма право да се разпорежда с двете малки.

За момента природозащитници атакуват с писма и мейли Община Разград с надеждата оттам да се откажат от намеренията си. Обмислят обаче да подадат съдебен иск, заради който се събират фактури и касови бонове за направените разходи по лечението на Масуд и Терез. Вече се чуват и идеи за протест с жива верига срещу преместването на лъвчетата в Пазарджик или който и да било български зоопарк.