Стартира втора спасителна акция за лъвчетата: Срещу предоставянето им на зоопарка в Пазарджик
Стартира втора спасителна акция за лъвчетата: Срещу предоставянето им на зоопарка в Пазарджик / Фондация
Защитници на животните за втори път стартират спасителна акция за родените през септември две лъвчета в разградския зоопарк. Непосредствено след раждането им грижа за Терез и Масуд пое фондация „Дивите животни“. Третото лъвче от котилото почина, смачкано от големите животни в клетката в разградския зоопарк. Двете новородени лъвчета бяха транспортирани в София и се отглеждат там до днес за сметка на фондацията включително с дарения от граждани. Междувременно община Разград и друга организация за защита на животните „Четири лапи“ подписаха меморандум, клаузите на който не бяха оповестени детайлно и от двете страни, стана ясно само, че от „Четири лапи“ ще търсят място в спасителни центрове в чужбина за пет от общо седемте лъва в разградския зоопарк. От организацията изпратиха експерти, които извършиха пълни медицински прегледи на големите представители на породата, а болният лъв Асен, който е от предпоследното поколение, родено преди 3 години, бе транспортиран в София за лечение.
На фейсбук страницата си от фондацията информират, че Терез и Масуд вече са в състояние да бъдат настанени в спасителен център в Холандия, а по-късно в резерват в ЮАР, събитието се е подготвяло, когато са разбрали за докладната записка, внесена от кмета на Разград д-р Валентин Василев за декемврийската сесия на Общинския съвет. С нея той предлага на местните парламентаристи да разрешат предоставяне на община Пазарджик на двете лъвчета, които въпреки, че се отглеждат другаде, продължават да са собственост на община Разград. От фондацията призовават всички съпричастни към съдбата на двете лъвчета да напишат писма до кмета на Разград и до председателя на Общинския съвет, в които да апелират това дарение да не се случва, тъй като и зоопарка в Пазарджик не е подходящ за лъвчетата, а Терез и Масуд да бъдат изпратени в център в Холандия. Само за час постът е получил близо 400 реакции, предимно с емотикона с ядосано човече, както и над 40 коментара, нито един от които не подкрепя намеренията на община Разград. Призив за спасяване на лъвчетата има и на фейсбук страницата на „Четири лапи“, откъдето имат намерение да изпратят свой представител в понеделник за разговор с кмета на Разград.
Докладната за дарението е предпоследна в дневния ред на последната за годината сесия на Общински съвет-Разград. Обсъжда се и на заседанията на постоянните комисии, които са днес и утре.