Фондация „Четири лапи“ настанява разградските лъвове в спасителни центрове в чужбина
Фондация „Четири лапи“ настанява разградските лъвове в спасителни центрове в чужбина / Община Разград
Фондация „Четири лапи“ ще търсят място за лъвовете от разградския зоопарк в спасителни центрове в чужбина. Това става ясно от прессъобщение на община Разград.
Според информацията днес в София кметът на община Разград д-р Валентин Василев е подписал меморандум с директора на Фондация „Четири лапи“  д-р Марина Иванова, който касае съдбата на двете малки новородени лъвчета, лъва Асен и двете двойки лъвове от разградския зоокът. На срещата присъствала и председателят на Общински съвет – Разград Надежда Радославова.
Само една от клаузите на меморандума е огласена в прессъобщението, тя е свързана с предприемането  на  стъпки за подобряване на условията в зоокъта за получаване на лиценз от МОСВ. От „Четири лапи“ поели ангажимент да съдействат на община Разград с експерти, за да бъде изпълнено споразумението в тази си част.
По време на събитието били коментирани последващи стъпки, които ще бъдат предприети за създаване на по-добри условия за лъвовете от Разградския зоокът.
Кметът заявил, че общината има желанието и ще работи в партньорство за най-добро решение на създалата се ситуация.
Д-р Иванова обяснила, че „Четири лапи“ търси нов дом на петте екземпляра от вида лъв, а в седмицата 20-26 ноември е поканен специалист по диви котки, който ще прегледа всички животни и ще направи вазектомия на мъжките.
Болният лъв Асен ще се извози със специализиран автомобил до клиника в София, където ще му бъде направен скенер, ще се определи състоянието му и ще се назначи лечение.
Д-р Марина Иванова каза, че във връзка с размножаването на лъвовете от 2010 г. са водени разговори от страна на Фондацията с ръководството на Община Разград, но не е постигнат консенсус. Тя изрази удовлетворение, че с настоящото ръководство на Общината диалогът е конструктивен.
Любомила Кривошиева от „Дивите животни“, които отглеждат двете малки новородени лъвчета Терез и Масуд, споделила, че с нейния екип са отгледали малките като свои деца и имат желание да им бъде осигурено най-доброто място, в което да живеят.