/ iStock/Getty Images
Със 133 или 44 % са намалели кражбите за година в област Разград, сочат данните от отчета на Областната дирекция на МВР, предоставен на медиите. През миналата година регистрираните кражби в региона са били 169, а година по-рано - 302.

Най-много кражби - 56 или 33 на сто от всички регистрирани през 2020 г., са извършени в областния град Разград. Намаление през годината има както на домовите и взломните кражби, така и на кражбите от магазини и търговски обекти и на части и вещи от МПС.

С 200 повече са нарушенията, засечени по пътищата за седмица в Разградско

Двойно обаче спрямо 2019 година са нараснали джебчийските кражби. Разкритите през отчетния период кражби са 78 или 46,15 процента. Грабежите са шест, като четирима от извършителите са разкрити. През отчетния период в областта няма извършени въоръжени грабежи и такива по главни пътища.

От общо регистрираните 996 престъпления в област Разград през изминалата година са разкрити 632 или 63,45 на сто. Структуроопределящи и за миналата година остават общоопасните престъпления.

Средата за сигурност и динамиката на престъпността през 2020 г. беше обусловена от въведеното извънредно положение и наложените ограничителни мерки, което даде своето отражение в динамиката на престъпленията, отчитат още от Областната дирекция на МВР в Разград.
БТА